ΥΓΕΙΑ

Απώλεια όσφρησης: Τι την προκαλεί & πότε είναι μόνιμη

Η όσφρηση είναι μία από τις πέντε αισθήσεις μέσω των οποίων αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Χάρη σε αυτή μπορούμε να απολαύσουμε τη μυρωδιά του αγαπημένου μας φαγητού, ενός τριαντάφυλλου ή ενός αρώματος.

Απώλεια όσφρησης: Τι την προκαλεί & πότε είναι μόνιμη

Σε αντίθεση με άλλες αισθήσεις, όπως η ακοή ή η όραση, η όσφρηση αποδυναμώνεται με πολύ αργό ρυθμό, γι’ αυτό και συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε αμέσως την απώλειά της, κατάσταση γνωστή στον ιατρικό χώρο ως ανοσμία.

Η όσφρηση ελέγχεται από ένα δίκτυο αισθητήρων στη μύτη, το οποίο συνδέεται με τον εγκέφαλο. Γι’ αυτό, η ανοσμία μπορεί να προκληθεί από ορισμένες παθήσεις και είναι άλλοτε προσωρινή και άλλοτε μόνιμη.

1. Ρινική συμφόρηση

1

Είναι η πιο «αθώα» αιτία της απώλειας όσφρησης και μπορεί να προκληθεί από παθήσεις όπως η χρόνια ιγμορίτιδα, οι αλλεργίες ή ένα κρυολόγημα. Στην περίπτωση αυτή, η όσφρηση επανέρχεται πλήρως όταν υποχωρήσει η κρίση ιγμορίτιδας ή αλλεργίας ή όταν κλείσει ο «κύκλος» της λοίμωξης.

2. Χτύπημα στο κεφάλι

2

Επειδή, όπως αναφέρθηκε, η μύτη συνδέεται με τον εγκέφαλο, ένα χτύπημα ή μια χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των οσφρητικών νεύρων. Η αποδυνάμωση της όσφρησης μπορεί να είναι είτε προσωρινή είτε μόνιμη, ανάλογα με το αν τα νεύρα έχουν υποστεί μόνιμη βλάβη.

3. Αλτσχάιμερ

3

Η απώλεια όσφρησης θεωρείται μία από τις πιο πρώιμες ενδείξεις της νόσου Αλτσχάιμερ. Εκτιμάται μάλιστα ότι η ανοσμία μπορεί να εκδηλωθεί αρκετά χρόνια πριν τα τυπικά συμπτώματα της νόσου, όπως οι διαταραχές της μνήμης.

4. Πάρκινσον

4

Όπως το Αλτσχάιμερ, έτσι και το Πάρκινσον είναι νευροεκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου, επομένως μπορεί να επηρεάσει την όσφρηση. Επίσης κατά τρόπο παρόμοιο με το Αλτσχάιμερ, και στο Πάρκινσον η ανοσμία κάνει την εμφάνισή της αρκετά νωρίς και μπορεί να ξεφύγει τόσο από τους γιατρούς όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς.

5. Γήρανση

5

Όσο μεγαλώνουμε, όλες οι αισθήσεις μας παρουσιάζουν μια αναπόφευκτη επιδείνωση και η όσφρηση δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά, πάνω από το 75% των ανθρώπων 80 ετών και άνω αντιμετωπίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό απώλεια όσφρησης. Τόσο η γήρανση όσο και οι παθήσεις που τη χαρακτηρίζουν (π.χ. Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον) συγκαταλέγονται στις μη αναστρέψιμες αιτίες της απώλειας όσφρησης.

Πηγή: Reader's Digest

Δείτε κι αυτό:

Αλτσχάιμερ: Το σύμπτωμα που προειδοποιεί 20 χρόνια πριν την έναρξη της νόσου

Η εξασθένηση της όσφρησης παράγοντας-κλειδί για τον πρόωρο θάνατο

Ασθένειες που κάνουν το σώμα να μυρίζει παράξενα