ΥΓΕΙΑ

Ποιο είδος καφέ δεν «πειράζει» στο στομάχι

Ο καφές μάς τονώνει, προστατεύει το συκώτι και παρέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες με αντικαρκινική δράση. Αν λάβουμε δε υπόψη και την υπέροχη γεύση του, δεν είναι να απορεί κανείς που είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη!

Ποιο είδος καφέ δεν «πειράζει» στο στομάχι

Δυστυχώς όμως για κάποιους η κατανάλωση καφέ συνοδεύεται από ήπιες ή και έντονες στομαχικές ενοχλήσεις που τους αναγκάζουν να στερούνται αυτή τη μικρή καθημερινή απόλαυση.

Η προφανής λύση στην περίπτωση αυτή είναι η αποχή, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν καλά νέα για όσους παρουσιάζουν ευαισθησία στον καφέ!

Σύμφωνα με έρευνες από την Αμερικανική Εταιρεία Χημείας, η επίδραση του καφέ στο στομάχι εξαρτάται από το καβούρδισμα κι αυτό γιατί η διαδικασία ψησίματος του καφέ επηρεάζει τη χημική του σύσταση.

bigstock 190161307

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το έντονο καβούρδισμα, σε αντιδιαστολή με το ελαφρύ ή μέτριο, οδηγεί στην παραγωγή ενός συστατικού που αποτρέπει την υπερβολική παραγωγή οξέων στο στομάχι.

Η παραγωγή οξέων προωθείται κυρίως από την καφεΐνη αλλά και από δύο ακόμη φυτικά συστατικά του καφέ (catechols, N-alkanoly-5-hydroxytryptamides). Από την άλλη, ένα άλλο συστατικό (N-methylpyridinium ή NMP) έχει ακριβώς την αντίθετη επίδραση, αποτρέποντας τη μαζική παραγωγή οξέων. Το NMP παράγεται κατά το ψήσιμο του καφέ, επομένως όσο περισσότερο διαρκεί το καβούρδισμα τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του καφέ σε αυτό.

Όπως έδειξαν τα πειράματα των επιστημόνων, το έντονο καβούρδισμα μπορεί να οδηγήσει έως και σε διπλάσια επίπεδα NMP στον καφέ σε σύγκριση με το ελαφρύ καβούρδισμα.

Για να επιλέξετε ένα «φιλικό» προς το στομάχι σας είδος καφέ, αναζητήστε στη συσκευασία την ένδειξη «dark roast», καθώς υποδεικνύει ότι οι κόκκοι έχουν υποστεί περισσότερο καβούρδισμα. Επίσης, αν αγοράζετε φρεσκοκομμένο καφέ, αναζητήστε κόκκους με πιο σκούρο χρώμα (πολύ σκούρο καφέ έως και μαύρο), καθώς το χρώμα είναι ενδεικτικό της διάρκειας του ψησίματος.

Πηγή: Scientific American, Wired

Δείτε κι αυτό:

Γιατί οι γυναίκες με διαβήτη πρέπει να πίνουν συστηματικά καφέ

Καφές: Σε ποια ποσότητα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Τι θα κερδίσετε αν πίνετε καφέ πριν τη γυμναστική