ΥΓΕΙΑ

Πότε ο πόνος στη μέση «δείχνει» αρθρίτιδα

Ο επίμονος πόνος στη μέση που δεν υποχωρεί ίσως δεν οφείλεται στις κηπουρικές εργασίες που κάνατε το Σαββατοκύριακο, στα βαριά ψώνια του σούπερ μάρκετ που κουβαλήσατε ή στα ψηλοτάκουνα παπούτσια που φοράτε καθημερινά.

Πότε ο πόνος στη μέση «δείχνει» αρθρίτιδα

Ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πόνου υποδεικνύουν ότι οφείλεται σε αλλοιώσεις στις αρθρώσεις που οδηγούν στο οίδημα, στον πόνο και σε περιορισμούς της κινητικότητας, αλλοιώσεις οι οποίες χαρακτηρίζουν ένα σύνολο παθήσεων που είναι γνωστές ως αρθρίτιδα. Δείτε ποια είναι αυτά.

1. Ξυπνάτε με πόνους

Αν ο πόνος στη μέση κάνει την εμφάνισή του κατά το πρωινό ξύπνημα και κυρίως αν διαρκεί για 30 λεπτά περίπου και μετά υποχωρεί, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στη φλεγμονή που χαρακτηρίζει την αρθρίτιδα.

2. Ο πόνος «αντανακλά» σε άλλα σημεία του σώματος

Η αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη προκαλεί προοδευτικά φθορές στους σπονδύλους, με αποτέλεσμα τη συμπίεση νεύρων στην περιοχή. Καθώς τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης συνδέονται με διάφορα άλλα μέρη του σώματος, ο πόνος, το μούδιασμα και η αδυναμία μπορεί να εκδηλωθούν και στα ισχία, στους γλουτούς ή στα πόδια.

bigstock Acute back pain 31028099

3. Η σπονδυλική στήλη είναι δύσκαμπτη

Ακόμη κι αν ο πόνος δεν είναι έντονος, η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μια δυσκινησία το πρωί, η οποία βελτιώνεται με το περπάτημα και τις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες. Στην περίπτωση αυτή είναι σχεδόν αδύνατες οι κάμψεις και οι εκτάσεις της σπονδυλικής στήλης.

4. Ο πόνος επιδεινώνεται

Αν ο πόνος έρχεται και φεύγει για περισσότερο από 4-6 εβδομάδες και ιδιαίτερα αν γίνεται ολοένα και πιο έντονος, επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό για αναλυτική αξιολόγηση. Ένας μικροτραυματισμός ή ένα μυϊκό πρόβλημα συνήθως υποχωρούν σε αυτό το διάστημα, επομένως όταν δεν υπάρχει βελτίωση πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι αιτίες των ενοχλήσεων.

Πηγή: Reader’s Digest

Δείτε κι αυτό:

Πόνος στη μέση: 8 συνήθειες που τον προκαλούν & τον επιδεινώνουν

Καθιστική εργασία: Πώς θα «σώσετε» τη μέση σας στο γραφείο

Πέντε ασκήσεις Pilates για να αποφύγετε ή να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση