ΥΓΕΙΑ

Καισαρική: Το μέγεθος της τομής καθορίζει τον μετεγχειρητικό πόνο

Όταν είναι είτε πολύ μεγάλη είτε πολύ μικρή, η τομή της καισαρικής προκαλεί στη νέα μητέρα μεγαλύτερο πόνο, δείχνει μια νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας.

Καισαρική: Το μέγεθος της τομής καθορίζει τον μετεγχειρητικό πόνο

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναισθησιολόγο δρα Ρουθ Λαντάου του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, διαπίστωσαν ότι τόσο οι μικρού όσο και οι μεγάλου μήκους τομές πρέπει να αποφεύγονται από τους γιατρούς όταν η γυναίκα γεννά με καισαρική, καθώς και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο πόνος μετά μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

bigstock 172041608

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ιδανική τομή έχει μήκος 12 έως 17 εκατοστά. Τομές κάτω των 12 ή άνω των 17 εκατοστών αυξάνουν την πιθανότητα για πρόκληση μεγαλύτερου πόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο σε μια επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για 690 καισαρικές και παρακολούθησαν τη μετεγχειρητική εξέλιξη των γυναικών για διάστημα έως ενός έτους, επισήμαναν ότι οι τομές εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις, από 9 έως 23 εκατοστά, ενώ και οι πόνοι που μπορεί να νιώθει μια γυναίκα μετά διαφέρουν σημαντικά.

Χρόνιο πόνο –ακόμη κι ένα έτος μετά τον τοκετό– νιώθουν πάντως ελάχιστες γυναίκες (κάτω του 3%), σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Τσίχλα μετά την καισαρική τομή συνιστούν οι επιστήμονες!

Καισαρική: Δείτε πόσο μειώνουν τον κίνδυνο διατροφή & άσκηση

Ακόμη ένα όφελος του θηλασμού: Πόσο μειώνει τον πόνο της καισαρικής