ΥΓΕΙΑ

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές που βάζουν «φρένο» στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Μια πλήρη λίστα με τις υπερτροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας δημιούργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο KIIT της Ινδίας.

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές που βάζουν «φρένο» στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους, οι τροφές αυτές επιβραδύνουν την εξέλιξη της αυτοάνοσης νόσου και μειώνουν τον πόνο και τη δυσκαμψία.

Έπειτα από επισκόπηση (μετα-ανάλυση) μεγάλου όγκου ερευνητικών δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένες τροφές έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες (ή κυτταροκίνες) και οι οποίες προωθούν την εκδήλωση φλεγμονής στις αρθρώσεις. Επίσης, οι συγκεκριμένες τροφές μειώνουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να απομακρύνει ευκολότερα τοξίνες και άλλες βλαβερές ουσίες. Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Frontiers in Nutrition.

Για την καλύτερη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οι επιστήμονες συνιστούν σε γενικές γραμμές μια διατροφή που να βασίζεται στα φυτικά και όχι στα ζωικά προϊόντα. Επίσης, απαραίτητες είναι οι τροφές που περιέχουν προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που εξισορροπούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, ενώ το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται σε ελάχιστες μόνο ποσότητες ή ιδανικά να λείπει εντελώς από τη διατροφή.

Όπως αναφέρει η Δρ Bhawna Gupta, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο KIIT, «η συστηματική κατανάλωση συγκεκριμένων φυτικών ινών, λαχανικών, φρούτων και μπαχαρικών, καθώς και η αποχή από προϊόντα που προκαλούν φλεγμονές, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας».

bigstock 161229542

Αντιφλεγμονώδεις τροφές για τη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

- Φρούτα: αποξηραμένα δαμάσκηνα, γκρέιπφρουτ, σταφύλια, μύρτιλα, ρόδι, μάνγκο, μπανάνα, ροδάκινο, μήλο

- Δημητριακά & προϊόντα ολικής άλεσης: σιτάρι, ρύζι, βρόμη, καλαμπόκι, σίκαλη, κριθάρι, κεχρί, σόργο, καναρόσπορος

- Έλαια: ελαιόλαδο, ιχθυέλαια

- Γαλακτοκομικά: γιαούρτι (τυρόπηγμα)

- Όσπρια: μαύρη σόγια, μαύρα φασόλια μούνγκο

- Μπαχαρικά: πιπερόριζα (τζίντζερ), κιτρινόριζα (κουρκουμάς)

«Η διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με τη βοήθεια τη διατροφής δεν ενέχει κινδύνους και είναι μια σχετικά εύκολη και οικονομική στρατηγική» καταλήγει η Δρ Gupta.

Δείτε κι αυτό:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Παράγοντες κινδύνου & πρώιμα συμπτώματα

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Τα είδη και με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται