ΥΓΕΙΑ

Κινητό δίπλα στο κρεβάτι: Ποια προβλήματα προκαλεί στον ύπνο

Οι ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούν οι κινητές τηλεφωνίες είναι πιθανό να αλλοιώνουν την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον 24ωρο ρυθμό του οργανισμού.

Κινητό δίπλα στο κρεβάτι: Ποια προβλήματα προκαλεί στον ύπνο

Αυτό διαπίστωσαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου Wayne των ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στον ύπνο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 70 άτομα ηλικίας 18-45 ετών τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα υποβάλλονταν σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εφάμιλλη του κινητού τους πριν πάνε για ύπνο, ενώ στην άλλη ομάδα υποβάλλονταν σε εικονική ακτινοβολία. Καμμία ομάδα δεν γνώριζε αν εκτίθεται σε κανονική ή σε εικονική ακτινοβολία. Οι ερευνητές κατέγραφαν τα συμπτώματα όλων των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

mobile sleep

Διαπίστωσαν ότι η έκθεση για 3 ώρες στη ραδιοσυχνότητα των 884 MHz, προκάλεσε εμφανή συμπτώματα και αλλαγές στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι οι πληροφορίες είναι λίγες λόγω του μικρού αριθμού των συμμετεχόντων, ενώ πρόσθεσαν ότι μεγαλύτερες μελέτες διαπίστωσαν ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, όπως είπαν, μένει να απαντηθεί για ποιο λόγο οι εθελοντές οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι υποβάλλονται σε ακτινοβολία είχαν προβλήματα τόσο υποκειμενικά όπως αϋπνία, πονοκέφαλο, σύγχυση, όσο και αντικειμενικά όπως διαφάνηκε στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Μέχρι να υπάρξουν εκτενέστερες μελέτες και πιο αναλυτικά συμπεράσματα, οι ερευνητές συστήνουν στο κοινό να μην χρησιμοποιεί το κινητό πριν τον ύπνο και να μην κοιμάται με αυτό δίπλα στο κομοδίνο του.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα γεγονότα της ζωής που μας στρεσάρουν περισσότερο

Γιατί δεν πρέπει να παίρνετε το κινητό στην τουλέτα