ΥΓΕΙΑ

Αγγειακή άνοια: Ένα έμφραγμα αυξάνει τον κίνδυνο μέχρι και 35 χρόνια μετά

Είναι γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους πως η αγγειακή άνοια μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, όμως σύμφωνα με νέα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο του Ώρχους στη Δανία ο συγκεκριμένος τύπος άνοιας σχετίζεται και με ένα προηγούμενο έμφραγμα.

Αγγειακή άνοια: Ένα έμφραγμα αυξάνει τον κίνδυνο μέχρι και 35 χρόνια μετά

Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος άνοιας παραμένει αυξημένος για διάστημα έως και 35 ετών μετά το καρδιακό επεισόδιο.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης αναλύθηκαν περίπου 200.000 περιστατικά εμφράγματος που συνέβησαν την περίοδο 1980-2012. Μέσα στα επόμενα χρόνια, ο κίνδυνος αγγειακής άνοιας (αλλά όχι Αλτσχάιμερ) ήταν αυξημένος κατά 35% για όσους επιβίωσαν από το καρδιακό επεισόδιο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Circulation.

bigstock 160235177

«Αυτός ο κίνδυνος της τάξης του 35% είναι από μόνος του ένα επιχείρημα για τη διερεύνηση πιθανών προληπτικών μέτρων, όπως τα φάρμακα και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών. Η σημασία της πρόληψης υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι για την πλειονότητα των μορφών άνοιας δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία μετά την εκδήλωσή της» αναφέρει ο ερευνητής Jens Sundbøll. Επίσης, ο Sundbøll τονίζει ότι η αναδυόμενη δημογραφική τάση γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού επιβάλλει τις στοχευμένες προσπάθειες πρόληψης της αγγειακής άνοιας.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς υπολογίζουν ότι μέχρι το 2050 έως και 131 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάσχουν από άνοια. Η αγγειακή άνοια διαφέρει από την άνοια που οφείλεται στη νόσο Αλτσχάιμερ. Η αγγειακή άνοια αποτελεί περίπου το 20% των περιστατικών, ενώ η άνοια λόγω Αλτσχάιμερ το 50%. «Αν και η αγγειακή άνοια αποτελεί μόνο το ένα πέμπτο περίπου των συνολικών περιπτώσεων άνοιας, και πάλι θα προσβάλλει πολλούς ανθρώπους, καθώς αυξάνεται γενικότερα η συχνότητα της άνοιας» δηλώνει ο Sundbøll. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, σε αντίθεση με άλλες μορφές άνοιας, η αγγειακή άνοια μπορεί ενδεχομένως να προληφθεί.

Με τον όρο αγγειακή άνοια περιγράφονται οι μεταβολές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο λόγω βλάβης των αγγείων, συνήθως λόγω θρόμβου ή αιμορραγίας.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, παρακολουθήθηκαν 200.000 άτομα έως και για 35 χρόνια αφού υπέστησαν έμφραγμα και διαπιστώθηκε πως ο κίνδυνος που είχαν να εκδηλώσουν αγγειακή άνοια ήταν υψηλός, συγκεκριμένα κατά 35% μεγαλύτερος σε σύγκριση με την υγιή ομάδα ελέγχου που εξέτασαν οι ερευνητές, σε όλο το διάστημα αυτό, χωρίς να παρουσιάζει σταδιακή αύξηση.

Διαβάστε επίσης:

Αγγειακή άνοια: Τι είναι και πώς θα προστατευθείτε

Πίεση σε νεαρή ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια