ΥΓΕΙΑ

Η καθημερινή υγιεινή συνήθεια που διπλασιάζει τις πιθανότητες διαβήτη

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nitric Oxide υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη ή προδιαβήτη συγκριτικά με όσους χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα μία φορά την ημέρα ή καθόλου.

Η καθημερινή υγιεινή συνήθεια που διπλασιάζει τις πιθανότητες διαβήτη

Ακούγεται τρελό, αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μια πιθανή εξήγηση, η οποία σχετίζεται, όπως και πολλά άλλα θέματα υγείας, με τα καλά βακτήρια που ζουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Kaumudi Joshipura, βοηθό καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κάποια μικρόβια της στοματικής κοιλότητας παίζουν χρήσιμο ρόλο στη μεταβολική υγεία.

«Πολλά βακτήρια στο στόμα έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τα νιτρικά σε νιτρώδη άλατα, τα οποία στη συνέχεια φτάνουν στον πεπτικό σωλήνα και μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού, του ενεργειακού ισοζυγίου και των επιπέδων ινσουλίνης στο σώμα» τονίζει η συγγραφέας της μελέτης.

Η ινσουλίνη συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οπότε όταν εμφανιστούν δυσλειτουργίες, μπορεί να προκληθεί διαβήτης τύπου 2.

mouth wash

Το πρόβλημα με τα στοματικά διαλύματα

Σχεδόν όλοι οι τύποι στοματικών διαλυμάτων περιέχουν κάποιο αντιβακτηριακό συστατικό που σκοτώνει τα βακτήρια, τονίζει η Joshipura. Τέτοια είναι η χλωρεξιδίνη, η τρικλοζάνη, το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο, η αλκοόλη, τα αιθέρια έλαια, το φθοριούχο άλας και το υπεροξείδιο, μεταξύ άλλων.

«Τα περισσότερα από αυτά τα αντιβακτηριακά συστατικά δεν λειτουργούν επιλεκτικά στο στόμα. Με άλλα λόγια, δεν στοχεύουν συγκεκριμένα στοματικά βακτήρια - αντ' αυτού δρουν σε ένα ευρύ φάσμα βακτηριδίων» εξηγεί η ερευνήτρια.

«Σε αυτό περιλαμβάνονται τα καλά βακτήρια που βοηθούν το σώμα να παράγει κατάλληλες ποσότητες νιτρικού οξειδίου, το οποίο είναι το μόριο που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης. Επίσης, εάν το στόμα σας σκοτώνει τα χρήσιμα βακτήρια, δημιουργείται χώρος για την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων που παίρνουν τη θέση τους» προσθέτει.

Άλλες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια, έδειξαν ότι ορισμένα βακτήρια του στόματος προστατεύουν από τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με άλλα ευρήματα, μόλις επτά ημέρες χρήσης στοματικού διαλύματος, αρκεί για να μειωθεί η παραγωγή νιτρωδών από το στόμα κατά 90% και τα επίπεδα νιτρωδών στο αίμα κατά 25%. Οι μειώσεις αυτές προκάλεσαν στους συμμετέχοντες στη μελέτη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τι πρέπει να κάνετε

«Στη μελέτη μας, φάνηκε να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος διαβήτη μόνο για άτομα που χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα», λέει η Joshipura.

Είναι λοιπόν σκόπιμο να μειώσετε τη χρήση στοματικού διαλύματος σε μία φορά την ημέρα.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Πότε το στοματικό διάλυμα προκαλεί υπέρταση

Βακτήρια στόματος: Η σχέση τους με την υπέρταση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις