ΥΓΕΙΑ

Πρόωρη γέννηση: Οι επιπτώσεις στην αναπνευστική λειτουργία

Οι άνθρωποι που γεννιούνται πρόωρα είναι πιθανό να έχουν μικρότερους από τους φυσιολογικούς αεραγωγούς πνευμόνων στην ενηλικίωση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πρόωρη γέννηση: Οι επιπτώσεις στην αναπνευστική λειτουργία

Η πρόωρη γέννηση σχετίζεται με χειρότερη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, αλλά οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές σύγκριναν ενήλικες που γεννήθηκαν οκτώ εβδομάδες ή περισσότερο νωρίτερα από το φυσιολογικό με άτομα που γεννήθηκαν μετά από φυσιολογική διάρκεια κυοφορίας. Και οι δύο ομάδες αποτελούνταν από άτομα ίδιας ηλικίας και ύψους.

lugs

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεστ αναπνευστικής λειτουργίας για να υπολογίσουν το μέγεθος των αεραγωγών κάθε συμμετέχοντα στη μελέτη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος των αεραγωγών όσων είχαν γεννηθεί πρόωρα ήταν μικρότερο από αυτό των ανθρώπων που γεννήθηκαν μετά από τελειόμηνη κύηση.

«Η μελέτη μας ίσως υποδεικνύει ότι οι θεραπείες για αναπνευστικά προβλήματα είναι λιγότερο αποτελεσματικές σε άτομα που γεννήθηκαν πρόωρα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να το επιβεβαιώσουμε» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Joseph Duke, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνας.

«Στην μελέτη μας χρησιμοποιήθηκε μια εκτίμηση του μεγέθους των αεραγωγών, σε μελλοντική έρευνα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ακριβείς μετρήσεις για να καταλήξουμε σε πραγματικό μέγεθος των αεραγωγών» πρόσθεσε.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, τα ευρήματα όμως μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της αντιμετώπισης των αναπνευστικών προβλημάτων σε άτομα που γεννήθηκαν πρόωρα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Experimental Physiology.

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρη γέννηση: Παράγοντες κίνδυνου και οι πιθανές επιπτώσεις

Οι ακραίες θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού