ΥΓΕΙΑ

Τέσσερις απίθανοι λόγοι που το στρες καταστρέφει τα μαλλιά σας

Εάν τον τελευταίο καιρό έχετε πολύ άγχος, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα μαλλιά σας είναι άτονα ή πέφτουν γρηγορότερα από το συνηθισμένο.

Τέσσερις απίθανοι λόγοι που το στρες καταστρέφει τα μαλλιά σας

Δεν έχετε μεγάλη φαντασία, το στρες μπορεί όντως να προκαλέσει μία σειρά σωματικών συμπτωμάτων, ένα από τα οποία είναι και η φθορά των μαλλιών. Και μη νομίζετε ότι η καταστραφή των τριχών είναι επιφανειακή.

Εάν τα επίπεδα άγχους είναι τόσο υψηλά, ώστε να καταστρέφουν τα μαλλιά σας, αναλογιστείτε τι προκαλούν συνολικά στον οργανισμό σας.

Αν παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές στα μαλλιά σας, μην τις παραβλέψετε.

Δείτε ποιες αλλαγές μπορεί να προκαλέσει το άγχος στα μαλλιά σας:

trixoptosi

Χάνετε πολλές τρίχες

Η τελογενής τριχόρροια είναι ο ιατρικός όρος για την τριχόπτωση που προκαλείται από υπερβολικό άγχος.

Οι αλλαγές στον επαγγελματικό τομέα, η γέννηση ενός παιδιού ή ένα επεισόδιο γρίπης, μπορούν να προκαλέσουν αυτό το είδος τριχόπτωσης.

Φυσικά, όλοι χάνουμε κάποιες τρίχες κατά το λούσιμο των μαλλιών. Πώς ξέρουμε λοιπόν πότε ο αριθμός αυτός είναι ανησυχητικός; Εάν αντιληφθείτε ότι χάνετε διπλάσιο αριθμό τριχών από το συνηθισμένο και αυτή η κατάσταση διαρκεί για πάνω από δύο εβδομάδες, μπορεί να οφείλεται στο στρες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εάν η απώλεια τριχών εντοπίζεται σε συγκεκριμένα σημεία που σχηματίζουν μπαλώματα σε μέγεθος νομίσματος, πρόκειται για γυροειδή αλωπεκία, η οποία συχνά οδηγεί σε φαλάκρα. Σε αυτή την περίπτωση το ανοσοποιητικό προσβάλλει τους θύλακες των τριχών.

Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, το άγχος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη φλεγμονής που σχετίζεται με αυτή την κατάσταση. Δεδομένου ότι σε συνθήκες υπερβολικού άγχους η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει, επηρεάζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και επιδεινώνεται το έκζεμα, είναι αναμενόμενο να επιδεινώνεται και η αλωπεκία.

kourema

Τα μαλλιά αργούν υπερβολικά να μεγαλώσουν

Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος οδηγεί σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. Εάν όμως η συναισθηματική υπερφαγία γίνει συνήθεια, μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των μαλλιών σας. Ο λόγος είναι ότι η κακή διατροφή αναγκάζει το σώμα σας να μεταβεί σε μια κατάσταση που μετατοπίζει την ενέργεια από την ανάπτυξη των μαλλιών.

mallia grammi

Η γραμμή των μαλλιών σας πηγαίνει όλο και πιο πίσω

Αν το πρόγραμμά σας είναι τόσο γεμάτο που μετά βίας προλαβαίνετε τα βουρτσίσετε τα δόντια σας, μάλλον το αγαπημένο σας χτένισμα είναι η αλογοουρά. Αν όμως πιάνετε συνέχεια τα μαλλιά σας σε σφιχτή αλογοουρά, οι μικροσκοπικές τρίχες που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών θα πέσουν και οι θύλακες των τριχών θα καταστραφούν με την πάροδο του χρόνου. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή αραίωση των μαλλιών. Όταν μαζεύετε πίσω τα μαλλιά σας, μην τα σφίγγετε υπερβολικά και να θυμάστε να τα αφήνετε πάντα ελεύθερα στη διάρκεια του ύπνου.

trixotillomania

Κυριολεκτικά τραβάτε τα μαλλιά σας!

Περίπου το 1% των ανθρώπων στις Η.Π.Α. πάσχουν από τριχοτιλλομανία, μια διαταραχή που τους προκαλεί την ανάγκη να τραβάνε τα μαλλιά τους ως αποτέλεσμα του άγχους που βιώνουν. Πρόκειται για σπάνια κατάσταση, αλλά αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από αυτή τη διαταραχή πρέπει να δείτε δερματολόγο ή / και ψυχίατρο.

hair loss2

Όποια και αν είναι η αλλαγή, μην την αγνοείτε

Αν νομίζετε ότι το άγχος επηρεάζει τα μαλλιά σας, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να αποκλείσετε άλλες αιτίες (ορμονικές διαταραχές, αναιμία κλπ). Εν τω μεταξύ, επικεντρωθείτε στην εύρεση αποτελεσματικών μεθόδων ανακούφισης από το στρες. Δεν υπάρχει τρόπος που θα αναγκάσει τις τρίχες να αναπτυχθούν γρηγορότερα όταν αρχίσει η τριχόπτωση. Μειώνοντας όμως το άγχος, βοηθάτε το σώμα σας –των θυλάκων περιλαμβανομένων- να επανέλθουν στη φυσιολογική λειτουργία τους.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Τριχόπτωση: Για ποιες 3 παθήσεις αποτελεί σύμπτωμα

Τριχόπτωση και γκριζάρισμα πριν τα 40: Τι αποκαλύπτουν για την υγεία της καρδιάς

Τι δείχνουν για την υγεία μας τα σημάδια σε μαλλιά, μάτια και χείλη