ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα: Οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό εξαρτώνται από την ηλικία της μητέρας

Οι γυναίκες που μένουν έγκυοι μετά τα 40 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Αντίθετα, οι υποψήφιες μητέρες ηλικίας 30 έως 34 ετών είναι αυτές με τον μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη γέννα, σύμφωνα με μια νέα καναδο-γαλλική επιστημονική έρευνα.

Νέα έρευνα: Οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό εξαρτώνται από την ηλικία της μητέρας

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 165.000 τοκετούς και διαπίστωσαν ότι η προχωρημένη ηλικία της μητέρας (πάνω από τα 40) σχετίζεται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

egkumosini

Από την άλλη, η πιθανότητα πρόωρου τοκετού είναι ελαφρώς μεγαλύτερη για μια γυναίκα κάτω των 30 απ’ ό,τι για μια γυναίκα σε ηλικία 30 έως 34 ετών.

Η ηλικία που οι γυναίκες μένουν έγκυοι αυξάνεται συνεχώς σχεδόν σε όλο τον κόσμο, πράγμα που αυξάνει και τις πιθανότητες πρόωρων τοκετών, με όποιους κινδύνους μπορεί αυτό να κρύβει για το μωρό.

Ο απόλυτος κίνδυνος πάντως δεν είναι μεγάλος. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού για μια τριαντάρα είναι περίπου 1%, ενώ μετά τα 40 φτάνει το 1,2% (αύξηση 20%).

Πρόωρο θεωρείται ένα μωρό αν γεννηθεί πριν την 37η εβδομάδα, κάτι που συμβαίνει σε ποσοστό σχεδόν 10% όλων των τοκετών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρος τοκετός: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία στην ενηλικίωση

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για τα πρόωρα μωρά

Ο πρόωρος τοκετός επιβαρύνει τη γυναικεία καρδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα