ΥΓΕΙΑ

Μετρήστε τη μέση και τους γοφούς σας για να δείτε αν κινδυνεύετε από έμφραγμα

Μια μεζούρα είναι αρκετή για να υπολογίσετε αν κινδυνεύετε από έμφραγμα!

Μετρήστε τη μέση και τους γοφούς σας για να δείτε αν κινδυνεύετε από έμφραγμα

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μετρήσετε την περιφέρεια της μέσης και των γοφών σας και στη συνέχεια να διαιρέσετε τους δύο αριθμούς μεταξύ τους. Ο αριθμός που θα προκύψει, δηλαδή η αναλογία μέσης-γοφών (WHR), είναι ενδεικτικός για τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο.

mezoura panteloni

Η αναλογία μέσης-γοφών σημαντικότερη από τον δείκτη μάζας σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη από το ίδρυμα ερευνών George Institute for Global Health της Οξφόρδης, σε σύγκριση με τον παραδοσιακά χρησιμοποιούμενο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), η αναλογία μέσης-γοφών φάνηκε να προβλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια ένα έμφραγμα, συγκεκριμένα κατά 18% μεταξύ των γυναικών και κατά 6% μεταξύ των αντρών.

Η μεγάλη αναλογία μέσης-γοφών αντιστοιχεί στον σωματότυπο «μήλο», όπου συσσωρεύεται περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς παρά στους μηρούς και τους γλουτούς.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η συσσώρευση περισσότερου λίπους στην κοιλιά αναλογικά προς το υπόλοιπο σώμα είναι πιο επικίνδυνη από τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή των γοφών» αναφέρει η Δρ Σέιν Πίτερς, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, σύμφωνα με το BBC.

Η Άσλεϊ Ντότζετ από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, με τη σειρά της σχολίασε: «Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μελέτη δείχνει πως όσοι έχουν σωματότυπο ‘μήλο’ και όχι ‘αχλάδι’, ιδίως οι γυναίκες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα».

Η νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν μισό εκατομμύριο ενήλικες από το Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση JAHA της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

mezoura mesi

Η ιδανική αναλογία μέσης-γοφών για άντρες και γυναίκες

Για να υπολογίσετε σωστά την αναλογία μέσης-γοφών, χρησιμοποιώντας μια μεζούρα πρώτα μετράτε την περίμετρο της μέσης, ακριβώς πάνω από τον αφαλό. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη μεζούρα γύρω από τους γοφούς, στο σημείο όπου βρίσκονται τα οστά των ισχίων.

Για να υπολογίσετε την αναλογία μέσης-γοφών, διαιρέστε την πρώτη μέτρηση με τη δεύτερη. Ενδεικτικά, αν η περίμετρος της μέσης είναι 80 εκατοστά και η περίμετρος των γοφών 90 εκατοστά, η αναλογία μέσης-γοφών είναι 0,89.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυξημένοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία όταν η αναλογία μέσης-γοφών ξεπερνά το 1. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη κι αν άλλες μετρήσεις, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, βρίσκονται μέσα στα όρια του φυσιολογικού.

Ο ΠΟΥ συνιστά η αναλογία μέσης-γοφών να μην ξεπερνά τις 0,85 μονάδες για τις γυναίκες και τις 0,9 μονάδες για τους άντρες και κατηγοριοποιεί τους κινδύνους για την υγεία βάσει της αναλογίας μέσης-γοφών ως εξής:

ΚίνδυνοςΆντρεςΓυναίκες
Χαμηλός0,95 ή χαμηλότερα0,8 ή χαμηλότερα
Μέτριος0,96-10,81-0,85
Υψηλός1 και πάνω0,86 και πάνω

Πηγή: BBC

Δείτε κι αυτό:

Έμφραγμα & εγκεφαλικό: Ο πιο απλός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο έως και κατά 30%

Αναλογία μέσης-γοφών: Υπολογίστε τη δική σας και δείτε αν κινδυνεύετε από πρόωρο θάνατο!

Η «κρυφή» αιτία του εμφράγματος στις γυναίκες