ΥΓΕΙΑ

Παντοτινά χημικά (PFAS): Για ποιο ανδρικό καρκίνο αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα PFAS ή «παντοτινά χημικά» είναι χημικές ουσίες, οι οποίες εισήχθησαν στην παραγωγική διαδικασία τη δεκαετία του 1940.

Παντοτινά χημικά (PFAS): Για ποιο ανδρικό καρκίνο αυξάνουν τον κίνδυνο

Σήμερα χρησιμοποιούνται σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και έχουν συνδεθεί με καρκίνους και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα «παντοτινά χημικά» δεν διασπώνται στο περιβάλλον και έχουν ανιχνευθεί ακόμη και στο ανθρώπινο αίμα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, στο 45% του δικτύου υδροδότησης των ΗΠΑ, ανευρίσκεται τουλάχιστον ένας τύπος «παντοτινών χημικών», τόσο από ιδιωτικά πηγάδια όσο και από δημόσιες παροχές νερού.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πυροσβέστες στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με καρκίνο των όρχεων σε υψηλότερα ποσοστά από ό,τι άλλοι εργαζόμενοι, γεγονός που συχνά υποδεικνύει την παρουσία υπερφθοροαλκυλικών και πολυφθοροαλκυλικών ουσιών (PFAS) στον αφρό. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ PFAS και καρκίνου των όρχεων δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Τώρα, μια νέα ομοσπονδιακή μελέτη δείχνει για πρώτη φορά άμεση συσχέτιση μεταξύ της PFOS, μιας χημικής ουσίας PFAS και του καρκίνου των όρχεων.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου και του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας στις ΗΠΑ βρήκαν ισχυρές ενδείξεις ότι οι αεροπόροι που ήταν και πυροσβέστες είχαν αυξημένα επίπεδα PFAS στο αίμα τους.

Οι αεροπόροι που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο των όρχεων είχαν υψηλότερα επίπεδα PFOS από εκείνους που δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μαρκ Περντού, ανώτερος ερευνητής στο NCI.

Χρησιμοποιώντας δείγματα από το Department of Defense Serum Repository, μια βιοτράπεζα με περισσότερα από 62 εκατομμύρια δείγματα ορού αίματος από μέλη της υπηρεσίας, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα από 530 στρατιώτες που αργότερα εμφάνισαν καρκίνο των όρχεων και δείγματα από 530 εθελοντές μιας ομάδας ελέγχου. Το αίμα είχε συλλεχθεί μεταξύ 1988 και 2017. Μια δεύτερη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε τέσσερα χρόνια μετά τη λήψη των πρώτων δειγμάτων, έδειξε ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις PFOS σχετίζονται με τον καρκίνο των όρχεων.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος μεταξύ των νεαρών ανδρών. Είναι επίσης ο τύπος καρκίνου που διαγιγνώσκεται σε υψηλά ποσοστά μεταξύ του ενεργού στρατιωτικού προσωπικού, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνδρες, ηλικίας 18 έως 40 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση.

Σύμφωνα με εντολή του Κογκρέσου, το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους αφρούς που περιέχουν PFAS μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, αν και μπορεί να συνεχίσει να τους αγοράζει μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, δεδομένης της αποτελεσματικότητάς του στην καταπολέμηση πυρκαγιών, το Υπουργείο Άμυνας εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί σε ορισμένες επιχειρήσεις του.

Υπάρχουν πλέον πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε PFAS συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως η μειωμένη ανταπόκριση στα εμβόλια, ο καρκίνος των νεφρών και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Η νέα μελέτη σε στρατιώτες της Πολεμικής Αεροπορίας που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουλίου συνδέει άμεσα την έκθεση σε PFAS με όγκους των γεννητικών κυττάρων των όρχεων, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 95% των περιπτώσεων καρκίνου των όρχεων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.