ΥΓΕΙΑ

Πώς να απαλύνετε την φαγούρα από το έκζεμα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το έκζεμα εμπίπτει στην ευρύτερη κατηγορία της δερματίτιδας, η οποία περιλαμβάνει διάφορες καταστάσεις φλεγμονής του δέρματος.

Πώς να απαλύνετε την φαγούρα από το έκζεμα
Bigstock

Το έκζεμα είναι μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από κνησμό σε σημεία όπου η επιδερμίδα γίνεται ξηρή και και με ανώμαλη επιφάνεια. Αυτή η κατάσταση αποδυναμώνει την λειτουργία φραγμού του δέρματος, καθιστώντας πιο δύσκολη τη συγκράτηση της υγρασίας και την προστασία του σώματος από εξωτερικούς παράγοντες.

Εάν εσείς ή το παιδί σας αντιμετωπίζετε έκζεμα με φαγούρα, υπάρχουν ορισμένες αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες για ανακούφιση.

Κρύες κομπρέσες

Η εφαρμογή μιας δροσερής κομπρέσας μπορεί να ανακουφίσει τον κνησμό.

  1. Μουλιάστε μια καθαρή πετσέτα ή πετσέτα σε δροσερό νερό και στύψτε την καλά
  2. Εφαρμόστε τη στο σημείο που σας προκαλεί φαγούρα
  3. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ενυδατική κρέμα στην περιοχή

Πλύση με βρώμη

Το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης, διαθέσιμο ακόμα και σε καταστήματα υγιεινής και ομορφιάς, μπορεί να καταπραΰνει το ξηρό, κνησμώδες δέρμα. Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε:

  • Προσθέστε κολλοειδές πλιγούρι βρώμης σε χλιαρό νερό
  • Μουλιάστε για 10 έως 15 λεπτά στο νερό με τη βρώμη το σημείο που έχετε φαγούρα. Αν αυτό είναι δύσκολο, μπορείτε να κάνετε και να γεμίσετε την μπανιέρα και να μπείτε μέσα με όλο σας το σώμα.
  • Μετά το μπάνιο, στεγνώστε απαλά το δέρμα σας, αφήνοντάς το ελαφρώς νωπό.
  • Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα μέσα σε 3 λεπτά αφότου βγείτε από το μπάνιο. Για βέλτιστη ανακούφιση, προτιμήστε αλοιφές φιλικές προς το έκζεμα, όπως βαζελίνη και όχι κρέμες ή λοσιόν.

Να είστε προσεκτικοί καθώς το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης μπορεί να κάνει την μπανιέρα να γλιστράει.

Διαχείριση άγχους

Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εκζέματος. Είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να μειώσετε το άγχος μέσα στην ημέρα σας.

δαχτυλα φαγουρα εκζεμα δερματιτιδα

Πρόληψη της βλάβης του δέρματος από το ξύσιμο

Το συνεχές ξύσιμο μπορεί να βλάψει το δέρμα, οδηγώντας σε αιμορραγία και μόλυνση.

Για να αποτρέψετε αυτό:

1. Κρατήστε τα νύχια σας κοντά. Ελέγχετε και κόβετε τακτικά τα νύχια σας, ιδιαίτερα μετά το μπάνιο.

2. Καλύψτε τα σημεία που έχετε φαγούρα. Η κάλυψη του δέρματος όπου έχετε φαγούρα μπορεί να μειώσει την επιθυμία για ξύσιμο:

  • Ντυθείτε με φαρδιά ρούχα από μαλακές, φυσικές ίνες όπως βαμβάκι, μετάξι ή μπαμπού.
  • Χρησιμοποιήστε γάντια και μανίκια εκζέματος για πρόσθετη προστασία. Τα γάντια εκζέματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για μωρά με έκζεμα προσώπου, ελαχιστοποιώντας τη ζημιά που προκαλείται από το ξύσιμο.

Εφαρμόζοντας αυτές τις οικιακές θεραπείες και προφυλάξεις, μπορείτε να ανακουφίσετε την φαγούρα από το έκζεμα τόσο για εσάς, όσο και για το παιδί σας. Να θυμάστε ότι η συνέπεια στην ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας είναι το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του εκζέματος.