ΥΓΕΙΑ

Πώς να ξυρίζεστε σε σημεία που έχετε έκζεμα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το δέρμα με έκζεμα είναι ευαίσθητο και αυτό μπορεί να κάνει το ξύρισμα μια μικρή πρόκληση.

Πώς να ξυρίζεστε σε σημεία που έχετε έκζεμα
Bigstock

Το έκζεμα είναι ένας συλλογικός όρος για μια ομάδα φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα, όπως:

  • υπερευαισθησία
  • φαγούρα
  • αποχρωματισμός
  • ερεθισμός

Πολλοί παράγοντες, όπως η δυσλειτουργία του δερματικού φραγμού, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη εκζέματος, αλλά η υπερευαισθησία σε ερεθιστικούς παράγοντες παίζει σημαντικό ρόλο. Όταν το δέρμα σας είναι εξαιρετικά αντιδραστικό σε αλλεργιογόνα και ερεθιστικά, προκαλεί επίμονη φλεγμονή και μπορεί να δυσκολέψει κάποιες καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ξύρισμα.

Το ξύρισμα περιλαμβάνει το πέρασμα μιας λεπίδας πάνω από το δέρμα σας για να αφαιρέσετε την ανεπιθύμητη τρίχα, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλά περισσότερα από αυτό. Το ξύρισμα, ιδιαίτερα με μια “ταλαιπωρημένη” λεπίδα, μπορεί να αφαιρέσει τα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος και να προκαλέσει τράβηγμα και περιστροφή των τριχών που έχουν μείνει στους θύλακες.

Ακόμη και σε επιδερμίδες χωρίς έκζεμα, το ξύρισμα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ερεθισμό και αποχρωματισμό. Αυτός ο ερεθισμός μπορεί να είναι χειρότερος φυσικά εάν έχετε έκζεμα.

Κρέμα ξυρίσματος

Ένα από τα βασικά συμπτώματα του εκζέματος είναι η ξηρότητα. Για πολλούς, η δυσλειτουργία του δερματικού φραγμού εμποδίζει το δέρμα να διατηρήσει την κατάλληλη ποσότητα υγρασίας, οδηγώντας σε μια χρονίως ξηρή επιδερμίδα.

Είναι καλύτερα να παραλείψετε τις κλασικές κρέμες ξυρίσματος και να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα, διότι είναι πιο απαλές για το δέρμα.

Ακόμα κι αν οι κατασκευαστές χαρακτηρίζουν την κρέμα ξυρίσματος ως “ενυδατική”, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο μια πραγματική ενυδατική κρέμα, που ονομάζεται επίσης μαλακτική.

Αποτρίχωση

Όταν το ξύρισμα είναι δύσκολο, οι μακροχρόνιες λύσεις αποτρίχωσης είναι μια επιλογή. Άλλωστε, μειωμένη συχνότητα ξυρίσματος σημαίνει λιγότερο επίμονος ερεθισμός.

Αλλά οι μακροχρόνιες επιλογές αποτρίχωσης, όπως η αποτρίχωση με κερί, οι χημικές αποτριχώσεις και το τσίμπημα τείνουν να προκαλούν περισσότερη φλεγμονή και αποχρωματισμό από το ξύρισμα. Μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν άμεσα δερματίτιδα εξ επαφής, ένα είδος εκζέματος που αναπτύσσεται όταν μια ερεθιστική ουσία αγγίζει το δέρμα σας.

Επιλέξτε το σωστό ξυράφι

Το ξύρισμα με ηλεκτρική μηχανή μπορεί να μειώσει τον τραυματισμό του ευαίσθητου δέρματος. Για άτομα που προτιμούν τις ξυριστικές μηχανές, αποφύγετε τις ταλαιπωρημένες λεπίδες και χρησιμοποιήστε εκείνες που είναι ειδικά σχεδιασμένες για ευαίσθητο δέρμα.

Επίσης, προσέξτε πότε και πού την χρησιμοποιείτε. Ορισμένες ξυριστικές μηχανές μπορούν να τραβήξουν τρίχες που είναι πολύ μακριές και μπορεί να είναι πιο τραχιές σε ευαίσθητες περιοχές όπως οι μασχάλες ή τα γεννητικά όργανα.

Itching-Legs-Woman

Φροντίστε το ξυράφι σας

Ένα “θαμπό”, ταλαιπωρημένο ξυράφι μπορεί να διαφεύγει της προσοχής σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να περάσετε μήνες χωρίς να το αλλάξετε, παρόλο που μπορεί να πρέπει να αντικαταστήσετε τις λεπίδες εντός εβδομάδων.

Μια μελέτη του 2020 σημείωσε ότι ακόμη και οι μαλακές τρίχες καταστρέφουν σταδιακά την ακεραιότητα μιας ατσάλινης λεπίδας. Καθώς μια λεπίδα “θαμπώνει”, η ικανότητά της να κόβει καθαρά τις τρίχες μειώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο τράβηγμα και το στρίψιμο των τριχών μέσα στους θύλακες.

Διατηρώντας τη λεπίδα σας κοφτερή, μειώνεται επίσης η πίεση που ασκείτε για το ξύρισμα, μειώνοντας την πιθανότητα να φτάσει η λεπίδα τόσο χαμηλά στο δέρμα, ώστε να το τραυματίσει.

Η απολύμανση της λεπίδας παίζει επίσης ρόλο. Το δέρμα με έκζεμα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο σε μόλυνση και μια βρώμικη λεπίδα μπορεί εύκολα να μεταφέρει παθογόνα (βακτήρια). Το να καθαρίζετε τη λεπίδα σας τακτικά και να την αφήνετε να στεγνώσει πλήρως, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Νερό ζεστό και όχι για πολλή ώρα

Το ζεστό νερό και η παρατεταμένη έκθεση σε νερό οποιασδήποτε θερμοκρασίας μπορεί να βλάψει τον φραγμό του δέρματος. Το να κάνετε σύντομο ντους και σε ήπια θερμοκρασία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιδείνωσης του εκζέματος.

Να ξυρίζεστε με τη φορά των τριχών και όχι κόντρα

Ένας άλλος εμπειρικός κανόνας για σχεδόν οποιονδήποτε ξυρίζεται, είναι να ξυρίζεστε με την φυσική φορά/κατεύθυνση που βγαίνουν/μεγαλώνουν οι τρίχες.

Έτσι μειώνετε το πόσο τραβάει το ξυράφι σας τις τρίχες καθώς τις κόβει. Βοηθά επίσης στην πρόληψη των τριχών που “γυρνάνε προς τα μέσα”, κάτι που συμβαίνει όταν παγιδεύονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος καθώς μεγαλώνουν.

Ενυδάτωση μετά το ξύρισμα

Τα προϊόντα χωρίς άρωμα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το ευαίσθητο δέρμα είναι συνήθως τα λιγότερο ερεθιστικά.

Εάν οι κρέμες του εμπορίου (χωρίς συνταγή γιατρού) δεν είναι αρκετές, ο δερματολόγος σας μπορεί να συστήσει συνταγογραφούμενα προϊόντα και αλοιφές που θα βοηθήσουν στη βελτίωση του φραγμού υγρασίας του δέρματός και θα καταπραΰνουν τον ερεθισμό.

Παραλείψτε το aftershave

Το aftershave μπορεί να έχει ξηραντική και στυπτική επίδραση στο δέρμα. Έτσι επιδεινώνει το έκζεμα, που έχει ήδη επηρεαστεί από την ξηρότητα του δέρματος. Το aftershave συχνά περιέχει επίσης αρώματα, τα οποία μπορεί να είναι ερεθιστικά.

Εάν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν μετά το ξύρισμα, μιλήστε με τον δερματολόγο σας που θα σας προτείνει κάποιες επιλογές.

Πηγή: healthline.com