ΥΓΕΙΑ

Έκζεμα: Πώς να μειώσετε τις εξάρσεις τον χειμώνα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το έκζεμα, ο πιο κοινός τύπος ατοπικής δερματίτιδας, προκαλεί μπαλώματα εξαιρετικά ξηρού, κνησμώδους και φλεγμονώδους δέρματος σε μια πληγείσα περιοχή.

Έκζεμα: Πώς να μειώσετε τις εξάρσεις τον χειμώνα
Bigstock

Μερικές φορές, μπορεί το δέρμα να φαίνεται φολιδωτό ή με κρούστα. Αλλά όποια μορφή κι αν πάρει το έκζεμα, τα εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα μπορεί να αποτελούν από μια απλή ενόχληση έως να σας κρατήσουν ξύπνιους όλη τη νύχτα με ξύσιμο.

Και το έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί επειδή επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά. Για τους περισσότερους, οι εξάρσεις του εκζέματος έρχονται και παρέρχονται. Ανάλογα με τα ερεθίσματα ή το πώς το έκζεμά σας κυμαίνεται με την πάροδο του χρόνου, ο καιρός τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις.

“Δεν υπάρχει μία λύση που να λειτουργεί για κάθε άτομο”, λέει ο δερματολόγος, συνεργάτης της Cleveland Clinic, δρ. John Anthony,

Μπορεί να έχετε εξάρσεις σε διάφορες περιόδους του χρόνου. Όλα εξαρτώνται από το πού ζείτε και τις συνήθεις θερμοκρασίες στην περιοχή σας. Αλλά είναι πολύ πιθανό να έχετε εξάρσεις κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών, δηλαδή κατά τη διάρκεια των μεγάλου κρύου ή μεγάλης ζέστης.

Πώς να μειώσετε το έκζεμα τον χειμώνα

“Ο κρύος αέρας, ο άνεμος και η μείωση της υγρασίας μπορούν όλα να στεγνώσουν το δέρμα. Αυτή η απώλεια υγρασίας μπορεί να προκαλέσει έξαρση του εκζέματος”, λέει ο δρ. Anthony.

Εάν έχετε έκζεμα, λάβετε τα παρακάτω μέτρα για να κρατήσετε μακριά τις εξάρσεις τον χειμώνα:

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

Τα συστήματα θέρμανσης εσωτερικών χώρων μπορούν να μειώσουν την υγρασία στο σπίτι σας, συμβάλλοντας στην ξηρότητα του δέρματος.

“Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, η σχετική υγρασία μειώνεται. Η χρήση ενός υγραντήρα στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της υγρασίας στον αέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην κρεβατοκάμαρά σας ενώ κοιμάστε”, λέει ο δρ. Anthony.

Καλή ενυδάτωση

“Πολλοί παρατηρούν ότι το έκζεμά τους δεν είναι τόσο έντονο το καλοκαίρι. Αλλά όταν φτάσει το φθινόπωρο και ο χειμώνας, πρέπει να διπλασιάσουν τις ενυδατικές τους προσπάθειες”, σημειώνει ο ίδιος.

Αν αυτό σας θυμίζει τον εαυτό σας, ο δρ. Anthony συνιστά να εφαρμόζετε μια παχιά ενυδατική κρέμα αμέσως αφότου βγείτε από το ντους ή το μπάνιο τον χειμώνα, για να “κλειδώσετε” την υγρασία στο δέρμα σας όσο είναι ακόμα υγρό.

“Η βαζελίνη ή οι πιο βαριές κρέμες τείνουν να λειτουργούν καλύτερα από τις ελαφρύτερες λοσιόν ή τζελ”, συμβουλεύει ο ίδιος.

Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του νερού στο ντους

Όταν κάνει κρύο ένα καυτό ντους μοιάζει σαν απόλαυση. Αλλά μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα με το έκζεμα.

“Το ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει προστατευτικά έλαια από το δέρμα και να προκαλέσει φλεγμονή. Είναι καλύτερα να κάνετε μπάνιο σε νερό που είναι απλά ζεστό, αλλά όχι καυτό”, λέει ο δρ. Anthony.

Προστατέψτε το εκτεθειμένο δέρμα

Το χειμερινό έκζεμα στα χέρια είναι ένα κοινό πρόβλημα. Τον χειμώνα, το έκζεμα εμφανίζεται συχνά στα χέρια και το πρόσωπο, καθώς εκτίθενται στον κρύο, ξηρό αέρα. Καλύψτε τα με γάντια και κασκόλ όταν είστε έξω σε ψυχρό καιρό με άνεμο.

Ντυθείτε σωστά

Η έκθεση στον κρύο αέρα μπορεί να προκαλέσει έξαρση εκζέματος, αλλά το να ντυθείτε πολύ ζεστά δεν είναι λύση. Το να φορέσετε υπερβολικά ζεστά ρούχα μπορεί να σας κάνει να ιδρώσετε. Και τα υγρά, ιδρωμένα ρούχα που ακουμπούν στο δέρμα μπορεί επίσης να ερεθίσουν το έκζεμα.

“Πρέπει να βρείτε μια ισορροπία. Εάν κάνετε κάποια δραστηριότητα όπου ξέρετε πως θα ιδρώσετε, επιλέξτε εξαρχής υφάσματα που στεγνώνουν γρήγορα. Τα ελαφριά βαμβακερά ρούχα που αναπνέουν μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά αποφύγετε τα χοντρά βαμβακερά πουλόβερ, τα οποία παραμένουν μουσκεμένα αν ιδρώνετε”, συνιστά ο δρ. Anthony.

Λέει επίσης να αποφεύγετε τα μάλλινα ρούχα, καθώς συχνά προκαλούν φαγούρα και ερεθισμό στο δέρμα. Το ξύσιμο στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ανοιχτές πληγές που οδηγούν σε μόλυνση, επιδεινώνοντας τα πράγματα. Με το έκζεμα, κάντε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε το ξύσιμο.

Πηγή: clevelandclinic.org