ΥΓΕΙΑ

Εξάψεις εμμηνόπαυσης: Πώς συνδέονται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Οι εξάψεις αποτελούν ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, καθώς επηρεάζουν περίπου το 70% των γυναικών που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο.

Εξάψεις εμμηνόπαυσης: Πώς συνδέονται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Οι εξάψεις επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των γυναικών, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο για διάφορα χρόνια νοσήματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Menopause Society, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει τις εξάψεις με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, είχαν βασιστεί όμως στις αναφορές των γυναικών για την εκτίμηση τόσο της συχνότητας όσο και της σοβαρότητάς τους.

Η νέα έρευνα χρησιμοποίησε διαφορετική προσέγγιση. Οι 276 συμμετέχουσες φορούσαν ειδικές συσκευές, οι οποίες μπορούσαν να ανιχνεύσουν και να καταγράψουν μία έξαψη με βάση τις αλλαγές που προκαλεί στη φυσιολογία.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εκτιμήσουν αν η μεγαλύτερη συχνότητα και σοβαρότητα των εξάψεων, συνδέεται με αυξημένη συστηματική φλεγμονή.

Τυπικά, μία κατακόρυφη αύξηση στα επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών αποτελεί συνήθως ένδειξη μίας οξείας λοίμωξης ή κάποιας πάθησης. Ωστόσο, η μικρή αλλά χρόνια αύξηση των επιπέδων της φλεγμονής έχει συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο για διάφορα χρόνια νοσήματα.

Για παράδειγμα, η αύξηση της συστηματικής φλεγμονής έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την εμφάνιση αθηροσκληρωτικών πλακών.

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης διαπίστωσαν ότι οι εξάψεις συνδέονται με αυξημένα επίπεδα CRP υψηλής ευαισθησίας, ακόμα και αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, ο δείκτης μάζας σώματος και τα επίπεδα οιστραδιόλης.

«Είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί έναν αντικειμενικό δείκτη εκτίμησης των εξάψεων για να εξετάσει τη σύνδεσή τους με τη φλεγμονή. Δείξαμε ότι οι εξάψεις μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα της μελέτης μας θα βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν τις γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, προκειμένου να τους συστήσουν διάφορες οδούς πρόληψης», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Πηγή: news-medical.net