ΥΓΕΙΑ

Ψωρίαση ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα; Σε τι διαφέρουν

Μιχάλης Θερμόπουλος

Είναι κοινές παθήσεις που επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής και μοιράζονται ορισμένα συμπτώματα, όπως η φλεγμονή και οι φολίδες (νιφάδες) ξηρής/νεκρής επιδερμίδας.

Ψωρίαση ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα; Σε τι διαφέρουν
Bigstock

Τις περισσότερες φορές, οι νιφάδες της ψωρίασης φαίνονται πιο παχιές και πιο ξηρές από εκείνες της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Επίσης, η ψωρίαση τείνει να εκτείνεται πέρα από τη γραμμή των μαλλιών και συνήθως επηρεάζει περισσότερες από μία περιοχές του σώματος. Εάν έχετε ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, μπορεί να έχετε ήπια ψωρίαση στους αγκώνες, τα γόνατα ή το κάτω μέρος της πλάτης σας. Ή μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στα νύχια σας.

Ψωρίαση και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Σύγκριση συμπτωμάτων

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

  • Φλεγμονώδες δέρμα καλυμμένο με φολίδες ή με λιπαρά και με κρούστα επιθέματα που ονομάζονται πλάκες
  • “Μπαλώματα” ξηροδερμίας που μπορεί να εκτείνονται πέρα από τη γραμμή των μαλλιών ή να εμφανιστούν σε άλλα μέρη του σώματος
  • Κνησμός

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του τριχωτού της κεφαλής

  • Φλεγμονώδες δέρμα καλυμμένο με φολίδες ή επιθέματα με κρούστα
  • Νιφάδες δέρματος, που ονομάζονται πιτυρίδα, στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά
  • Κνησμός

Η ψωρίαση και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του τριχωτού της κεφαλής μοιράζονται ορισμένες παρόμοιες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων φαρμακευτικών σαμπουάν και λοσιόν κορτικοστεροειδών.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι συχνά επίμονη και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Άλλες θεραπείες, όπως η φωτοθεραπεία, μπορεί βοηθήσουν στον έλεγχο της ψωρίασης.

Πηγή: mayoclinic.org