ΥΓΕΙΑ

Πού οφείλεται η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής είναι ένα σύνηθες, άβολο σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από διάφορες παθήσεις.

Πού οφείλεται η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής
Bigstock

Ευτυχώς, μια φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Ανάλογα με την αιτία, ο κνησμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαλύματα χωρίς ιατρική συνταγή ή με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ένας δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει την ακριβλη αιτία και να συστήσει την καλύτερη θεραπεία.

Φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής: Οι πιο πιθανές αιτίες

Οι λόγοι για τους οποίους το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να σας πρκαλεί φαγούρα ποικίλλουν. Από δερματικές παθήσεις μέχρι παράσιτα, εδώ είναι μερικές πιθανές αιτίες της φαγούρας στο τριχωτό της κεφαλής.

Σπάνιο λούσιμο μαλλιών

Με το πέρας των ημερών, σμήγμα συσσωρεύεται στο τριχωτό της κεφαλής. Το σμήγμα είναι μια λιπαρή ουσία που εμποδίζει το δέρμα να στεγνώσει. Όταν πλένετε τα μαλλιά σας, το σμήγμα και άλλα υπολείμματα ξεπλένονται. Το να μην πλένετε τα μαλλιά σας αρκετά συχνά μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση σμήγματος και πιστεύεται ότι αυτή η συσσώρευση συνδέεται με τη φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η φαγούρα μπορεί να γίνει σημαντικά πιο έντονη τρεις ημέρες μετά το λούσιμο για όσους έχουν λιπαρά μαλλιά.

Αντίδραση σε κάποιο προϊόν μαλλιών

Μπορεί η φαγούρα να ξεκινήσει αν δεν ξεπλύνετε αρκετά καλά το σαμπουάν σας. Το σαμπουάν που μένει στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

Εάν εμφανίσετε εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα, ίσως είστε αλλεργικοί σε ένα από τα προϊόντα μαλλιών σας, όπως το σαμπουάν, το κοντίσιονερ ή κάποια βαφή μαλλιών. Μια τέτοια αντίδραση είναι γνωστή ως αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

Πιτυρίδα

Η πιτυρίδα είναι μια κοινή πάθηση που προκαλεί πτώση μικρών κομματιών επιδερμίδας (σαν ξηρά λέπια) από το τριχωτό της κεφαλής. Αυτές οι κίτρινες ή λευκές νιφάδες μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα. Μπορεί να είναι λιπαρές ή ξηρές και τα άτομα με πιτυρίδα μπορεί να παρατηρήσουν ορατές νιφάδες στα μαλλιά ή τα ρούχα τους.

Μερικές φορές η πιτυρίδα μπορεί να προκληθεί από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, όπως το έκζεμα. Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί κάποια άτομα χωρίς τέτοια πάθηση υγείας εμφανίζουν πιτυρίδα, αλλά ορισμένοι παράγοντες, όπως το να μην πλένετε αρκετά συχνά τα μαλλιά σας, μπορούν να επιδεινώσουν την πιτυρίδα.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια κοινή δερματική πάθηση που προκαλεί φολιδωτά εξανθήματα. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε λιπαρό μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής.

Τα λευκά ή κίτρινα “λέπια” μπορεί να είναι ξηρά ή λιπαρά και να προκαλούν φαγούρα. Ο κνησμός μπορεί να επιδεινωθεί εάν η περιοχή μολυνθεί. Επειδή η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, μπορεί να εμφανίσετε και εξάνθημα. Το εξάνθημα μπορεί να προκαλέσει οίδημα και αποχρωματισμό. Εάν έχετε πιο σκούρο δέρμα, το εξάνθημα μπορεί να φαίνεται ροζ, μοβ ή πιο ανοιχτό από το γύρω δέρμα. Εάν έχετε πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, το εξάνθημα θα φαίνεται κόκκινο και ανασηκωμένο.

Ψείρες

Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά έντομα που μπορούν να εισβάλουν και να ζήσουν στο τριχωτό της κεφαλής. Έχουν περίπου το μέγεθος ενός σουσαμιού και έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα. Δεδομένου ότι κινούνται/περπατάνε είναι πιο δύσκολο να βρεθούν από τα αυγά των παρασίτων (κόνιδες). Οι κόνιδες είναι κίτρινες, καφέ ή καστανές και είναι κολλημένες στα μαλλιά.

Οι ψείρες του κεφαλιού εξαπλώνονται εύκολα και είναι ιδιαίτερα συχνές στα παιδιά 3-11 ετών. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός του τριχωτού της κεφαλής. Αυτός ο κνησμός είναι στην πραγματικότητα μια αλλεργική αντίδραση στα τσιμπήματα των εντόμων.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος που προκαλεί ασημί-λευκά λέπια και παχιά κοκκινωπά μπαλώματα, που ονομάζονται πλάκες, στο δέρμα. Περίπου το 50% των ατόμων με ψωρίαση κατά πλάκας την εμφανίζουν στο τριχωτό της κεφαλής τους κάποια στιγμή.

Οι πλάκες μπορεί να εκτείνονται πέρα από το τριχωτό της κεφαλής στο πίσω μέρος του λαιμού ή πίσω από τα αυτιά. Η ένταση του κνησμού μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή.

Δακτυλίτιδα

Η δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής (scalp ringworm) είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλεί ένα φολιδωτό, κόκκινο, στρογγυλό φαλακρό σημείο στο τριχωτό της κεφαλής. Το κυκλικό αυτό “μπάλωμα” μπορεί να προκαλεί έντονη φαγούρα. Και αν η μόλυνση εξαπλωθεί, το φαλακρό σημείο μπορεί να αναπτυχθεί ή να δημιουργηθούν άλλα φαλακρά σημεία. Τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να έχουν δακτυλίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής τους.

Ψώρα

Προκαλείται από μικροσκοπικά ζωύφια (ακάρεα) που τρυπώνουν στο δέρμα. Η ψώρα είναι μια κατάσταση που προκαλεί έντονη φαγούρα. Ο κνησμός μπορεί να γίνει τόσο έντονος που μπορεί να είναι δύσκολο να κοιμηθείτε το βράδυ. Ένα άλλο σύμπτωμα της ψώρας είναι ένα εξάνθημα από μικρά κόκκινα εξογκώματα. Ο κνησμός από ψώρα είναι σύμπτωμα αλλεργικής αντίδρασης στα ακάρεα και στα κόπρανα τους.

Πηγή: health.com