ΟΜΟΡΦΙΑ

Ανάπτυξη μαλλιών: Βοηθάει το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το μασάζ του τριχωτού της κεφαλής περιλαμβάνει τη χρήση των άκρων των δακτύλων σας ή ειδικών εργαλείων μασάζ για να ασκήσετε καταπραϋντική πίεση στο κρανίο.

Ανάπτυξη μαλλιών: Βοηθάει το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής;
Bigstock

Πολλοί κάνουν μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής τους στο σπίτι, αλλά μπορείτε επίσης να το ζητήσετε σε επαγγελματίες θεραπευτές μασάζ.

Έρευνες δείχνουν ότι το τακτικό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών, να αποτρέψει την τριχόπτωση και να βελτιώσει το πάχος των τριχών για μερικούς ανθρώπους. Άλλα πιθανά οφέλη του μασάζ του τριχωτού της κεφαλής περιλαμβάνουν μειωμένο στρες, αυξημένη ροή αίματος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο καρδιακό ρυθμό.

Είναι το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής καλό για την ανάπτυξη των μαλλιών;

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη των μαλλιών. Μια μελέτη του 2016, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έκαναν καθημερινό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής είχαν σημαντικά πιο πυκνά μαλλιά μετά από έξι μήνες. Οι συμμετέχοντες στην μελέτη δεν είχαν ιστορικό τριχόπτωσης.

Επίσης, μια έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής θα μπορούσε επίσης να είναι ωφέλιμο για άτομα με ανδρογενή αλωπεκία (ανδρική φαλάκρα) ή τριχόπτωση γυναικείου τύπου. Η έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% όσων έκαναν μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής τους για έως και 20 λεπτά την ημέρα παρουσίασαν σταθεροποίηση της τριχόπτωσης ή αναγέννηση των μαλλιών μετά από περίπου 6-8 μήνες μήνες.

Πώς λειτουργεί το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη των μαλλιών. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής συμβάλλει στο να τεντωθούν τα τριχοθυλάκια, ωθώντας τους να προωθήσουν την ταχύτερη και παχύτερη ανάπτυξη των τριχών.

Όπως και άλλες μορφές μασάζ, το μασάζ του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία στον υποδόριο ιστό. Αυτό μπορεί επίσης να τονώσει την ανάπτυξη των μαλλιών και να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της διαδικασίας της τριχόπτωσης.

Πώς να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για καλύτερη ανάπτυξη μαλλιών

Μπορείτε να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας είτε όταν τα μαλλιά σας είναι στεγνά, είτε στο μπάνιο είτε στο ντους με το συνηθισμένο σας σαμπουάν και conditioner.

  • Χρησιμοποιώντας μόνο τα δάχτυλά σας, ασκήστε μέτρια πίεση στο τριχωτό της κεφαλής σας και κάντε μασάζ στην περιοχή σε μικροσκοπικούς κύκλους.
  • Επαναλάβετε αυτό σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής σας για 5-20 λεπτά. Για καλύτερα αποτελέσματα, κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας δύο φορές την ημέρα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε συσκευές μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, όπως ηλεκτρικές συσκευές χειρός καθώς και ειδικά σχεδιασμένες χτένες και βούρτσες.

Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε αιθέρια έλαια στο μασάζ του τριχωτού της κεφαλής σας για τόνωση. Έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο μέντας μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης των μαλλιών. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το έλαιο λεβάντας θα μπορούσε επίσης να αυξήσει το πάχος, τον όγκο και το βάθος των τριχοθυλακίων. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο δεντρολίβανου θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών όταν εφαρμόζεται τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων και του τρόπου με τον οποίο προωθεί τη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.

Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας για την ανάπτυξη των μαλλιών

Δεν υπάρχει καθορισμένη συχνότητα σε αυτό. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για περίπου 10-20 λεπτά κάθε φορά είναι εφικτό και αποτελεσματικό για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Για βέλτιστα αποτελέσματα, είναι καλύτερο να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας δύο φορές την ημέρα, αλλά και μία φορά την ημέρα μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό.

Πηγή: health.com