ΥΓΕΙΑ

Η καλύτερη στάση σώματος κατά τη διάρκεια εμφράγματος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Εάν κάποιος κοντά σας παρουσιάζει σημάδια καρδιακής προσβολής, θα πρέπει πρώτα να καλέσετε το 166.

Η καλύτερη στάση σώματος κατά τη διάρκεια εμφράγματος
Bigstock

Το να φέρετε αυτό το άτομο σε μια θέση που μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να αποτρέψει περαιτέρω επιπλοκές ή τραυματισμό είναι επίσης ευεργετικό.

Τι να κάνετε εάν κάποιος παθαίνει καρδιακή προσβολή

  1. Καλέστε το 166 αντί να προσπαθήσετε να οδηγήσετε το άτομο στο νοσοκομείο. Το ιατρικό προσωπικό των Πρώτων Βοηθειών μπορεί να χορηγήσει δυνητικά σωτήρια φροντίδα τόσο επιτόπου όσο και στο ασθενοφόρο στη διαδρομή προς το νοσοκομείο.
  2. Εάν ο ασθενής έχει μαζί του κάποιο συνταγογραφημένο φάρμακο για την καρδιά, βοηθήστε τον να το πάρει. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα, δώστε του να μασήσει αργά και να καταπιεί μια ασπιρίνη. Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση κάποιου πιθανού θρόμβου που ενδεχομένως εμποδίζει μια στεφανιαία αρτηρία. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό το βήμα συνιστάται μόνο εάν είστε σίγουροι ότι ο ασθενής δεν έχει αλλεργία στην ασπιρίνη και δεν έχει κάποια ιατρική πάθηση που θα καθιστούσε την λήψη ασπιρίνης επικίνδυνη. Μια μελέτη του 2020 δείχνει ότι το μάσημα μιας ασπιρίνης πριν καταφτάσουν οι Πρώτες Βοήθειες σχετίζεται με μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.
  3. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι βοηθώντας παράλληλα το άτομο να παραμείνει ήρεμο. Ένα έμφραγμα μπορεί να είναι ένα τρομακτικό γεγονός που προκαλεί άγχος, επομένως η χρήση μιας ήρεμης, καθησυχαστικής φωνής μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο ασθενής.
  4. Επικοινωνήστε με μέλη της οικογένειας ή φίλους για να λάβετε τυχόν απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες και να τους ειδοποιήσετε για το τι συμβαίνει.

Ποια είναι η καλύτερη στάση σώματος για κάποιον που βιώνει καρδιακή προσβολή

Η καλύτερη θέση για κάποιον που φαίνεται να παθαίνει έμφραγμα είναι μια ασφαλής και άνετη θέση. Η καθιστή θέση είναι καλή, καθώς μειώνει την πίεση στην καρδιά.

Εάν είναι εφικτό, στηρίξτε τον ασθενή σε έναν τοίχο, κρεβάτι ή καναπέ. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού από πτώση εάν το άτομο λιποθυμήσει.

Το Ίδρυμα Καρδιάς και Εγκεφαλικού του Καναδά προτείνει ότι είναι καλό ο ασθενής να κάθεται ή να ξαπλώνει, ανάλογα με το τι αισθάνεται πιο άνετα για τα συμπτώματά του. Το να κάθεστε ή να ξαπλώνετε είναι απίθανο να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς ή οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, το να στέκεται ο ασθενής όρθιος ή να κινείται μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω την καρδιά.

kardia-emfragma-kardiaki-prosvoli-dyspnoia-ponos-stithos

Τι άλλο πρέπει να κάνετε όσο περιμένετε να φτάσουν οι Πρώτες Βοήθειες

Έχετε στον νου σας ότι κάποιος που παθαίνει έμφραγμα μπορεί να υποβαθμίσει τα συμπτώματά του και να προσπαθήσει να συνεχίσει με οποιαδήποτε δραστηριότητα συνέβαινε πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρατηρήστε όλα τα συμπτώματα

Προσπαθήστε να σημειώσετε όλα τα συμπτώματα που βιώνει το άτομο και πότε ξεκίνησαν. Εάν είναι δυνατόν, έχετε έτοιμη μια λίστα με τα τακτικά φάρμακα που παίρνει, ώστε να την δώσετε στο προσωπικό των Πρώτων Βοηθειών.

Λάβετε υπόψη το ιατρικό ιστορικό και τις αλλεργίες

Οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη πληροφορία, όπως το ιατρικό ιστορικό του ατόμου ή η λίστα με τις αλλεργίες του, θα είναι επίσης χρήσιμες. Αλλά μην το πιέζετε με πάρα πολλές ερωτήσεις που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους του. Επίσης, εάν μάσησε και κατάπιε ασπιρίνη, φροντίστε να το πείτε στο προσωπικό των Πρώτων Βοηθειών.

Μην αφήσετε τον ασθενή να φάει

Μην αφήνετε το άτομο να φάει τίποτα. Μερικές γουλιές νερό μπορεί να είναι εντάξει, αλλά προσπαθήστε να το αποτρέψετε να φάει οτιδήποτε. Αυτό περιλαμβάνει και φάρμακα που δεν αφορούν την καρδιά και τη στηθάγχη.

Να είστε ήρεμοι και παρήγοροι

Εάν το άτομο αρχίσει να πανικοβάλλεται, υπενθυμίστε του ήρεμα ότι οι Πρώτες Βοήθειες είναι καθ' οδόν και ότι όλα θα πάνε καλά. Μείνετε κοντά του ή βεβαιωθείτε ότι κάποιος άλλος είναι στο πλευρό του ανά πάσα στιγμή.

Εάν το άτομο χάσει τις αισθήσεις του, καλέστε πάλι το 166 και ακολουθήστε τις οδηγίες του

Μπορεί να λάβετε οδηγίες για τη χορήγηση ΚΑΡΠΑ. Εάν υπάρχει διαθέσιμος αυτοματοποιημένος εξωτερικός απινιδωτής, ίσως σας συμβουλεύσουν να τον χρησιμοποιήσετε.

Πηγή: healthline.com