ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρδιά: Τι ρόλο παίζουν τα υποκατάστατα άλατος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η εναλλαγή αλατιού με προϊόντα υποκατάστατου αλατιού στα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων από πρόωρο θάνατο και, ιδιαίτερα, από καρδιακά προβλήματα, όπως έμφραγμα κι εγκεφαλικό.

Καρδιά: Τι ρόλο παίζουν τα υποκατάστατα άλατος
Bigstock

Τα οφέλη των υποκαταστάτων αλατιού μελετήθηκαν για μια ομάδα προβλημάτων υγείας τα οποία μπαίνουν κάτω από τον όρο-ομπρέλα καρδιαγγειακή νόσος:

Πώς έγινε η έρευνα

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, βασίζονται σε μια νέα ανάλυση δεδομένων από 18 προηγούμενες μελέτες, η πλειονότητα των οποίων περιελάμβανε μόνο άτομα που ζουν σε ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ταϊβάν. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η χρήση υποκατάστατων αλατιού μπορεί να μην συνδέεται με τα ίδια αποτελέσματα υγείας για άτομα που ακολουθούν δυτική διατροφή. Σε αυτήν πολλοί τείνουν να παίρνουν το περισσότερο αλάτι από την κατανάλωση επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων, ενώ η παραδοσιακή ασιατική διατροφή έχει αλάτι κυρίως από εκείνο που προστίθεται κατά το μαγείρεμα στο σπίτι.

Τα υποκατάστατα αλατιού είναι προϊόντα που περιέχουν λιγότερο νάτριο και αυξημένες ποσότητες καλίου. Οι ερευνητές προσπάθησαν να συμπεριλάβουν μόνο μελέτες που εξέταζαν τη χρήση υποκαταστάτων αλατιού, αποκλείοντας σκόπιμα ερευνητικές μελέτες που αφορούσαν μόνο την μείωση της πρόσληψης αλατιού.

Τα άτομα στην ανάλυση έτειναν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα. Επομένως τα άτομα με μέσο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων ή και χαμηλότερο μπορεί να μην βιώσουν απαραίτητα τα ίδια προστατευτικά οφέλη από την υποκατάσταση αλατιού.

Μείωση στο αλάτι σημαίνει και μείωση πρόωρου θανάτου

Συνολικά, οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα ευρήματά τους ως βασισμένα σε στοιχεία “χαμηλής βεβαιότητας”. Ωστόσο, παρατήρησαν ότι τα ευρήματά τους ευθυγραμμίζονται με εκείνα άλλων ερευνών, όπως οι σχέσεις μεταξύ της μείωσης του νατρίου, της μειωμένης αρτηριακής πίεσης και του μειωμένου κινδύνου θανάτου.

Προειδοποίησαν ότι ορισμένα άτομα μπορεί να είναι ευαίσθητα σε μια τέτοια διατροφική υποκατάσταση, ιδιαίτερα άτομα με νεφρικά προβλήματα.

Μια άλλη πρόκληση, έγραψαν οι συγγραφείς, είναι ότι τα υποκατάστατα αλατιού δεν είναι ευρέως διαθέσιμα και μπορεί να είναι πιο ακριβά από τα κοινά προϊόντα επιτραπέζιου αλατιού. Πρότειναν ότι οι πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας για την αντιστάθμιση αυτού του κόστους μπορεί να αξίζουν τον κόπο, καθώς πολλά από τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων τείνουν να ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και, ως εκ τούτου, οι συγγραφείς έγραψαν ότι παρά τους περιορισμούς της μελέτης τους, τα ευρήματα αυτά αφήνουν πολλές υποσχέσεις. Το 10% όλων των θανάτων παγκοσμίως λόγω καρδιακών προβλημάτων μπορεί να συνδεθεί με υψηλά επίπεδα αλατιού στη διατροφή των ανθρώπων, σημείωσαν.

“Τα βελτιωμένα καρδιαγγειακά αποτελέσματα και οι μειώσεις της θνησιμότητας, που εμφανίζονται στην τρέχουσα ανασκόπηση, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αλλά και σε κλινικό επίπεδο, δεδομένης της σημασίας και της επιβάρυνσης της καρδιαγγειακής νόσου στην παγκόσμια υγεία”, έγραψαν χαρακτηριστικά.

Πηγή: webmd.com