ΥΓΕΙΑ

Υποκατάστατα αλατιού: Πόσο μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Σινάνη Αικατερίνη

Η αντικατάσταση του κανονικού αλατιού με ένα υποκατάστατο αλατιού μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Υποκατάστατα αλατιού: Πόσο μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Οι ηλικιωμένοι που χρησιμοποιούν υποκατάστατο αλατιού, έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούν κανονικό αλάτι.

«Οι ενήλικες πέφτουν συχνά στην παγίδα της κατανάλωσης υπερβολικού αλατιού μέσω εύκολα προσβάσιμων και φιλικών προς τον οικογενειακό προϋπολογισμό επεξεργασμένων τροφίμων», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Yangfeng Wu, εκτελεστικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Κλινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε τον αντίκτυπο των διατροφικών μας επιλογών στην υγεία της καρδιάς και να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού για επιλογές με χαμηλότερο νάτριο», πρόσθεσε.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επηρεάζει περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως και έχει ως αποτέλεσμα 10,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον τρόπο με τον οποίο η μείωση του νατρίου θα μπορούσε να βοηθήσει την αρτηριακή πίεση των ηλικιωμένων που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας στην Κίνα.

Οι πάνω από 600 συμμετέχοντες ηλικίας 55 ετών και άνω, φιλοξενούνταν σε 48 μονάδες φροντίδας. Όλοι είχαν αρτηριακή πίεση κάτω από 104/90 mmHG και δεν έπαιρναν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Στις μισές μονάδες φροντίδας οι υπεύθυνοι αντικατέστησαν το αλάτι με ένα υποκατάστατο αλατιού στα γεύματα των συμμετεχόντων στη μελέτη, ενώ οι άλλες μισές συνέχισαν να χρησιμοποιούν κανονικό αλάτι.

Μετά από δύο χρόνια, η επίπτωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν υπερδιπλάσια στις μονάδες που συνέχισαν να χρησιμοποιούν αλάτι - 24,3 περιπτώσεις ανά 100 ανθρωποέτη έναντι 11,7 περιπτώσεων ανά 100 ανθρωποέτη στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν υποκατάστατο αλατιού.

Τα ανθρωποέτη λαμβάνουν υπόψη τόσο τον αριθμό των ατόμων σε μια μελέτη όσο και το χρόνο που συμμετέχει κάθε άτομο στη μελέτη.

Επιπλέον, τα υποκατάστατα αλατιού δεν προκάλεσαν επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση, η οποία επίσης επηρεάζει συνήθως τους ηλικιωμένους.

«Τα ευρήματά μας παρουσιάζουν μια συναρπαστική ανακάλυψη για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και προσφέρουν στους ανθρώπους τρόπο να διαφυλάξουν την υγεία τους και να ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο καρδιαγγειακών κινδύνων, ενώ παράλληλα να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους γεύματα», δήλωσε ο Wu.

Ο νεφρολόγος Δρ. Rik Olde Engberink δήλωσε ότι η μελέτη προσφέρει μια εναλλακτική λύση στη μείωση της πρόσληψης αλατιού, η οποία δεν έχει τύχει ευρείας υποστήριξης από το κοινό.

«Το προσωπικό της κουζίνας χρησιμοποίησε υποκατάστατο αλατιού και οι μονάδες δεν είχαν τη δυνατότητα να παρέχουν φαγητό εξωτερικής προέλευσης πάνω από μία φορά την εβδομάδα», δήλωσε ο Olde Engberink από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

«Αυτή η προσέγγιση έχει ενδεχομένως μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση και για το λόγο αυτό, τα υποκατάστατα αλατιού θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα στην τροφική αλυσίδα από τη βιομηχανία τροφίμων, προκειμένου να βελτιωθεί η αναλογία νατρίου-καλίου στα επεξεργασμένα τρόφιμα», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.