ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κοινό διατροφικό γνώρισμα όσων εκδηλώνουν τελικά καρδιακή νόσο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πολλοί καταναλώνουν αρκετά περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα νατρίου καθημερινά και μάλιστα ιδιαίτερα εκείνοι που χρειάζονται εξαρχής να την μειώσουν για την υγεία της καρδιάς τους!

Το κοινό διατροφικό γνώρισμα όσων εκδηλώνουν τελικά καρδιακή νόσο
Bigstock

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέα μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο κατανάλωναν περισσότερο από το διπλάσιο των συνιστώμενων 1.500 mg νατρίου κάθε μέρα.

Η μέση ποσότητα νατρίου που καταναλώθηκε ημερησίως ήταν 3.096 mg, με το 89% των συμμετεχόντων στην μελέτη να υπερβαίνει τη συνιστώμενη ποσότητα.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας και δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί ακόμα σε περιοδικό ιατρικής επιθεώρησης. Ως εκ τούτου θεωρούνται προκαταρκτικά και όχι οριστικά.

Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να μειώσουν το αλάτι στη διατροφή τους

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες που δεν έχουν ή δεν είναι γνωστό ότι διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου να μην καταναλώνουν περισσότερο από 2.300 mg νατρίου την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

Ο μέσος συμμετέχων με καρδιακή νόσο στην παρούσα μελέτη υπερέβη αυτό το επίπεδο κατά σχεδόν 1.000 mg!

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 3.170 συμμετέχοντες στη διαρκή μεγάλη μελέτη NHANES του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων. Αυτό το δείγμα περιελάμβανε άνδρες και γυναίκες άνω των 20 ετών με διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου.

Από αυτήν την ομάδα, η πλειονότητα ήταν 65 ετών και άνω, λευκοί και είχαν επίπεδο εκπαίδευσης κάτω από το λύκειο. Οι άντρες, που αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το ήμισυ των συμμετεχόντων (56,4%), ήταν υπέρβαροι με μέση πρόσληψη 1.862 θερμίδων την ημέρα.

Αν και η υπερκατανάλωση νατρίου θεωρείται συχνά αποτέλεσμα μειωμένων διατροφικών επιλογών λόγω οικονομικής στενότητας, η παρούσα μελέτη ανατρέπει αυτήν την υπόθεση.

Η ομάδα με την μεγαλύτερη πρόσληψη νατρίου ήταν άτομα στο υψηλότερο άκρο της εισοδηματικής κλίμακας και με πτυχίο πανεπιστημίου ή υψηλότερο.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η διαφορά ίσως να οφείλεται στο ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και εισοδήματος ανέφεραν πιο σωστά και ειλικρινώς την πρόσληψη νατρίου στη διατροφή τους.

Τι συμβαίνει στην καρδιά εάν καταναλώνετε πολύ νάτριο

Η χημική ονομασία για το επιτραπέζιο αλάτι είναι χλωριούχο νάτριο. Το νάτριο είναι ένα φυσικό μέταλλο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία σε μικρές ποσότητες.

“Το νάτριο βοηθά στην ισορροπία του νερού στο σώμα. Υποστηρίζει ακόμη και τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων”, εξήγησε η καρδιολόγος δρ. Jayne Morgan, κλινική διευθύντρια στο Piedmont Healthcare Corporation στην Ατλάντα, η οποία δεν συμμετείχε στην μελέτη.

"Υπάρχει ένα ρητό στην ιατρική: Όπου πηγαίνει το νάτριο, ακολουθεί το νερό. Γι’ αυτό το αλάτι αυξάνει τον όγκο του αίματος στο σώμα. Το αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση στη συνέχεια αναγκάζει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα, κάτι που τελικά θέτει το άτομο σε κίνδυνο καρδιακών παθήσεων”, είπε η ίδια.

Η περίσσεια νατρίου έχει συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με την αθηροσκλήρωση.

Πηγή: medicalnewstoday.com