ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση και ινομυώματα: Ποια είναι η σχέση τους

Σινάνη Αικατερίνη

Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας στην πρόληψη των ινομυωμάτων της μήτρας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Υπέρταση και ινομυώματα: Ποια είναι η σχέση τους

Οι γυναίκες μέσης ηλικίας που παρακολουθήθηκαν για έως και 17 χρόνια, στο πλαίσιο νέας μελέτης, είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις επώδυνες αναπτύξεις εάν αντιμετώπιζαν την υψηλή αρτηριακή τους πίεση με φαρμακευτική αγωγή.

Αντίθετα, «οι ασθενείς με νεοεμφανιζόμενη υπέρταση, είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας ινομυωμάτων», δήλωσαν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Susannah Mitro, ερευνήτρια στο Kaiser Permanente στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας.

Όπως περιγράφεται στη μελέτη, τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις αλλά επώδυνοι όγκοι που αναπτύσσονται στη μήτρα και προσβάλλουν έως και το 80% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Τα ινομυώματα μπορούν να προκαλέσουν πόνο και αιμορραγία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να προληφθούν.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα της περιόδου 1996-2013 για 2.570 γυναίκες στις ΗΠΑ που συμμετείχαν στη μελέτη Study of Women's Health Across the Nation, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Όλες αυτές οι γυναίκες δεν είχαν ιστορικό ινομυωμάτων όταν εντάχθηκαν στη μελέτη, αλλά κατά τη διάρκεια των επόμενων 17 ετών, το 20% έλαβαν ανέπτυξαν ινομυώματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ισχυρούς συσχετισμούς μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και των πιθανοτήτων μιας γυναίκας για ανάπτυξη ινομυωμάτων.

Για παράδειγμα, όσες βρέθηκαν να έχουν αδιάγνωστη, μη θεραπευμένη υψηλή αρτηριακή πίεση, ήταν 19% πιο επιρρεπείς σε ινομυώματα, «ενώ όσες είχαν θεραπευμένη υπέρταση είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο», ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες που αντιμετώπιζαν την υψηλή αρτηριακή τους πίεση με μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, που ονομάζονται αναστολείς ΜΕΑ (αναστέλλουν τη δραστηριότητα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης), παρουσίασαν 48% μείωση του κινδύνου εμφάνισης ινομυωμάτων.

Οι ακριβείς σχέσεις μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου ινομυωμάτων δεν είναι σαφείς, αλλά «αν οι συσχετίσεις είναι αιτιώδεις, η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων, όπου ενδείκνυται, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την πρόληψη της ανάπτυξης ινομυωμάτων σε αυτό το στάδιο ζωής υψηλού κινδύνου», δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.