ΥΓΕΙΑ

Τα πρώτα σημάδια υπέρτασης ενός ενήλικα φαίνονται στην παιδική ηλικία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η τάση για υπέρταση στην ενήλικη ζωή μπορεί να ξεκινάει απ' όταν το άτομο είναι ακόμα παιδί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα πρώτα σημάδια υπέρτασης ενός ενήλικα φαίνονται στην παιδική ηλικία
Bigstock

Συγκεκριμένα, τα παιδιά και οι έφηβοι με υπερβολικό βάρος είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) στην μέση ηλικία, αναφέρουν ερευνητές.

Μάλιστα, παρατηρήθηκε μια γραμμική σχέση μεταξύ της υπέρτασης των ενηλίκων και του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στην τους παιδική ηλικία.

Δηλαδή όσο πιο βαρύ είναι ένα παιδί ή όσο περισσότερα κιλά βάζει κατά την εφηβεία, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει υπέρταση ως ενήλικας, δείχνουν τα αποτελέσματα.

“Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος και η παχυσαρκία από την παιδική ηλικία παίζουν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης στην μετέπειτα ζωή”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Lina Lilja, διδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια ενήλικες 30-79 ετών έχουν υπέρταση, μιας κατάσταση που αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο για εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια και νεφρική νόσο.

Πώς έγινε η έρευνα

Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) στους ενήλικες συνδέεται στενά με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά δεν είναι σαφές εάν το υπερβολικό βάρος στην παιδική ηλικία συμβάλλει σε αυτόν τον κίνδυνο.

Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 1.700 Σουηδούς που γεννήθηκαν μεταξύ 1948 και 1968.

Γι' αυτούς τους ανθρώπους, οι μετρήσεις του ΔΜΣ ελήφθησαν στην ηλικία των 7 έως 8 ετών και ξανά σε ηλικία 18 έως 20 ετών. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις μετρήσεις με εκείνες της αρτηριακής πίεσης (συστολικής και διαστολικής) που ελήφθησαν από τα ίδια άτομα σε ηλικία 50-64 ετών.

Η συστολική πίεση είναι η λεγόμενη “μεγάλη” σε μια μέτρηση αρτηριακής πίεσης και αναφέρεται στην ένταση της πίεσης στις αρτηρίες κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού παλμού. Η διαστολική πίεση (“μικρή”) αναφέρεται στην πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά ξεκουράζεται μεταξύ των παλμών.

Πόσο αυξήθηκε η πίεση των ενηλίκων ανάλογα με τον ΔΜΣ τους ως παιδιά

  • Για κάθε αύξηση κατά μία μονάδα του ΔΜΣ στην παιδική ηλικία, οι μεσήλικες άνδρες είχαν 1,3 μονάδες αύξηση στη συστολική αρτηριακή πίεση και 0,75 μονάδες αύξηση στη διαστολική αρτηριακή πίεση.
  • Οι άνδρες είχαν επίσης αύξηση 1 μονάδας στη συστολική και 0,53 πόντους αύξηση στη διαστολική αρτηριακή πίεση για κάθε μία μονάδα αύξησης του ΔΜΣ κατά την εφηβεία.
  • Ομοίως, μεσήλικες γυναίκες παρουσίασαν αύξηση 0,96 μονάδες στη συστολική και 0,77 μονάδες αύξηση στη διαστολική αρτηριακή πίεση για κάθε αύξηση κατά μία μονάδα του ΔΜΣ στην εφηβεία.
  • Ωστόσο, δεν υπήρχε σχέση στις γυναίκες μεταξύ του ΔΜΣ της παιδικής ηλικίας πριν από την εφηβεία και της υπέρτασης αργότερα.

Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, που θα πραγματοποιηθεί στη Βενετία στα μέσα Μαΐου.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Αν και οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση δεν είναι πολύ μεγάλες, εάν αυτή είναι ελαφρώς αυξημένη για πολλά χρόνια, μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο”, δήλωσε η ερευνήτρια δρ. Jenny Kindblom από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Sahlgrenska στη Σουηδία.

Η δρ.Kindblom πιστεύει ότι το υπερβολικό λίπος στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να δημιουργήσει φλεγμονές χαμηλού επιπέδου και προβλήματα αιμοφόρων αγγείων που προάγουν την ανάπτυξη υπέρτασης καθώς το άτομο μεγαλώνει.

“Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι μπορεί να επωφεληθούν από στοχευμένες πρωτοβουλίες και αλλαγές στον τρόπο ζωής, για να μειώσουν την πιθανότητα ασθενειών που σχετίζονται με την υπέρταση στην μετέπειτα ζωή τους, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρική βλάβη”, είπε με την σειρά της η Lilja.

Προσοχή: Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό μετά από σχετική επιστημονική επιθεώρηση.

Πηγή: healthday.com