ΥΓΕΙΑ

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις: Ποια μέθοδος έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Η διαθερμοπηξία ή ηλεκτροκαυτηρίαση είναι μία θεραπευτική μέθοδος που ανήκει στον τομέα της ηλεκτροχειρουργικής.

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις: Ποια μέθοδος έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος, διοχετεύεται ηλεκτρικό ρεύμα στους ιστούς, όπου η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα, με αποτέλεσμα την θερμική καταστροφή των επιλεγμένων βλαβών.

Η ηλεκτροκαυτηρίαση μπορεί να έχει μόνιμα αποτελέσματα σε γυναίκες που ταλαιπωρούνται από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις αλλά ο οργανισμός τους είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά.

Η Shivani Gaitonde από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Η ανάλυση περιελάμβανε 96 γυναίκες με τρεις ή περισσότερες υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις τον χρόνο και φλεγμονώδεις βλάβες στην κυστεοσκόπηση. Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε ηλεκτροκαυτηρίαση (2006 έως 2012).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πριν από την ηλεκτροκαυτηρίαση, το 74% των γυναικών έπαιρναν καθημερινά αντιβιοτικά, το 5% έπαιρναν φάρμακα μετά το σεξ, το 14% ξεκινούσαν μόνες τους θεραπεία και το 7% δεν λάμβαναν καμία προφύλαξη. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 11 ετών, το 72% των γυναικών θεραπεύτηκαν, το 22% βελτιώθηκαν (περισσότερες από μία και λιγότερες από τρεις ουρολοιμώξεις ανά έτος) και το 6% δεν θεραπεύτηκαν (εκδήλωναν τρεις ή περισσότερες ουρολοιμώξεις ανά έτος).

Μετά την ηλεκτροκαυτηρίαση παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στη χρήση αντιβιοτικών. Μόνο το 5% των γυναικών συνέχιζαν να παίρνουν αντιβιοτικά μετά την ηλεκτροκαυτηρίαση έναντι του 74% πριν από αυτή. Το 19% υποβλήθηκαν εκ νέου σε ηλεκτροκαυτηρίαση.

«Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η ηλεκτροκαυτηρίαση αποτελεί μια ανθεκτική κλινική θεραπεία που επιτρέπει σε πολλές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να μην εκδηλώνουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και να έχουν μηδενική ανάγκη από λήψη αντιβιοτικών», σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα Philippe Zimmern. Είναι επίσης σημαντικό ότι πρόκειται για μια καλά ανεκτή από τον οργανισμό διαδικασία. Δεδομένης της αύξησης των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων μεταξύ των ηλικιωμένων και της ανάπτυξης ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, η ηλεκτροκαυτηρίαση μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη θεραπεία και να αποτρέψει τις επιπτώσεις της κυστίτιδας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Urology.