ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στη θεραπεία

Πολλές γυναίκες που νοσούν με καρκίνο του μαστού λαμβάνουν αναστολείς της αρωματάσης για να αποφύγουν την υποτροπή.

Καρκίνος μαστού: Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στη θεραπεία

Νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στις παχύσαρκες γυναίκες.

Συγκριτικά με γυναίκες φυσιολογικού βάρους που επέζησαν από καρκίνο του μαστού, οι παχύσαρκες είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες υποτροπής ακόμα και όταν λάμβαναν αναστολείς αρωματάσης. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος για όσες είχαν νοσογόνο παχυσαρκία.

Ο Sixten Harborg από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρχους στη Δανία, δήλωσε ότι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο του μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς που αντιμετωπίζονται με αναστολείς αρωματάσης, έχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής της νόσου.

Όπως είπε, η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκριση στην αντικαρκινική αγωγή και αλλάζει τον μεταβολισμό των φαρμάκων.

Τα λιπώδη κύτταρα αποθηκεύουν οιστρογόνα και οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν περισσότερο λιπώδη ιστό, κάτι που θα μπορούσε να εξηγεί γιατί οι
αναστολείς αρωματάσης είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στην καταστολή των οιστρογόνων σε αυτές τις γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 13.230 γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο μαστού, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς και λάμβαναν αναστολείς αρωματάσης για αποφυγή υποτροπής.

Σε διάστημα έξι ετών παρακολούθησης, καταγράφηκαν 1.587 υποτροπές. Γυναίκες που ήταν παχύσαρκες ή πολύ παχύσαρκες και αντιμετωπίστηκαν με αναστολείς αρωματάσης, ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν υποτροπή του καρκίνου έναντι των γυναικών με φυσιολογικό βάρος.

Όσες ήταν υπέρβαρες αλλά όχι παχύσαρκες, κινδύνευαν περισσότερο με υποτροπή, αλλά τα αποτελέσματα δεν θεωρήθηκαν στατιστικά σημαντικά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.