ΥΓΕΙΑ

Πόσα λεπτά ημερήσιας άσκησης αντισταθμίζουν τον κίνδυνο θανάτου από την καθιστική ζωή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο μέσος ενήλικας στις ανεπτυγμένες χώρες ξοδεύει περίπου 9 με 10 ώρες κάθε μέρα καθισμένος, ιδιαίτερα κατά τις ώρες εργασίας.

Πόσα λεπτά ημερήσιας άσκησης αντισταθμίζουν τον κίνδυνο θανάτου από την καθιστική ζωή
Bigstock

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine δείχνει ότι η ενσωμάτωση τουλάχιστον 20-25 λεπτών σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση του αυξημένου κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με την καθιστική ζωή.

Η μελέτη, βασισμένη σε δεδομένα μεμονωμένων συμμετεχόντων από τέσσερις ομάδες, υπογραμμίζει ότι τα υψηλότερα επίπεδα καθημερινής σωματικής δραστηριότητας σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας, ανεξάρτητα από το συνολικό χρόνο παραμονής σε καθιστή θέση.

Η παρατεταμένη καθιστική συμπεριφορά έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Αυτή η μελέτη είχε ως στόχο να εξετάσει εάν η σωματική δραστηριότητα μπορεί να τροποποιήσει τη σχέση μεταξύ του χρόνου καθίσματος και του κινδύνου θνησιμότητας.

Η ανάλυση περιελάμβανε σχεδόν 12.000 συμμετέχοντες ηλικίας 50 ετών και άνω, των οποίων η καθημερινή σωματική δραστηριότητα καταγραφόταν για διάστημα τουλάχιστον 2 ετών. Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες για διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, το βάρος, το ύψος, το ιστορικό καπνίσματος, την κατανάλωση αλκοόλ και οποιοδήποτε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου ή διαβήτη είχαν.

Πώς η ολιγόλεπτη άσκηση προλαμβάνει τον πρόωρο θάνατο από την καθιστική ζωή

Συνοπτικά, τα συμπεράσματα της μεγάλης έρευνας ήταν τα εξής:

  1. Η καθιστική ζωή για περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με 38% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους κάθονταν για 8 ώρες. Ωστόσο, αυτή η αύξηση του κινδύνου παρατηρήθηκε κυρίως μεταξύ ατόμων που εμπλέκονταν σε λιγότερο από 22 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας καθημερινά.
  2. Η ενασχόληση με πάνω από 22 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από την ποσότητα του καθιστικού χρόνου.
  3. Η συσχέτιση μεταξύ του χρόνου καθιστικής ζωής και του κινδύνου θνησιμότητας επηρεάστηκε σημαντικά από το επίπεδο μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, επιπλέον 10 λεπτά καθημερινής μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας συνδέθηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για όσους κάθονται λιγότερο από 10,5 ώρες και 35% χαμηλότερο κίνδυνο για όσους κάθονται περισσότερες από 10,5 ώρες την ημέρα.
  4. Η σωματική δραστηριότητα ελαφράς έντασης συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου μόνο μεταξύ των ατόμων με υψηλή καθιστική ζωή (εκείνοι που κάθονταν για 12+ ώρες την ημέρα).

Συμπεράσματα και περιορισμοί της έρευνας

Αν και αυτή η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν μπορεί να αποδείξει μια αιτιώδη σχέση, τονίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ρουτίνα κάποιου για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος θνησιμότητας που σχετίζεται με παρατεταμένες περιόδους καθίσματος. Η προώθηση της σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, επισημαίνεται ως πολύτιμη στρατηγική για την ενίσχυση της συνολικής υγείας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν έλαβε υπόψη ορισμένους παράγοντες όπως η διατροφή, τα θέματα κινητικότητας ή η γενική υγεία, ενώ και η καταγραφή της σωματικής δραστηριότητας από τις φορητές συσκευές στους συμμετέχοντες μπορεί να μην είναι πάντα ακριβής.