ΥΓΕΙΑ

Πονοκέφαλος: Οργασμικός, του Σαβ/κου και άλλοι 3 απρόσμενοι τύποι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι πονοκέφαλοι χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες και μερικές είναι σίγουρα ασυνήθιστες.

Πονοκέφαλος: Οργασμικός, του Σαβ/κου και άλλοι 3 απρόσμενοι τύποι
Bigstock

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πονοκέφαλος είναι μια βραχυπρόθεσμη ενοχλήση που υποχωρεί με ένα απλό μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό και λίγη ξεκούραση.
Κάποιοι πονοκέφαλοι όμως. προκαλούν πιο σοβαρά συμπτώματα και απαιτούν ιατρική φροντίδα, ενώ άλλοι μπορεί να σας είναι εντελώς άγνωστοι.

Συνήθεις τύποι πονοκεφάλων

Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι εμπίπτουν σε τέσσερις κύριους τύπους: ημικρανία, τάσης, αθροιστικός και ιγμόρειος.

  1. Η ημικρανία προκαλεί πολύ έντονο πόνο σαν σφυροκόπημα στην μία πλευρά του κεφαλιού, που διαρκεί για ώρες, μερικές φορές ακόμη και μέρες.
  2. Ένας πονοκέφαλος τάσης συνήθως ιθμίζει σαν ένα σχοινί να τυλίγεται σφιχτά γύρω από το κεφάλι.
  3. Ο αθροιστικός πονοκέφαλος είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση. Ο πόνος χτυπά την μία πλευρά του κεφαλιού, αρχίζει απότομα και διαρκεί περίπου 30 λεπτά έως τρεις ώρες. Επαναλαμβάνεται περιοδικά μερικές φορές την ίδια μέρα ή καθημερινά για μερικές εβδομάδες.
  4. Και ένας ιγμόρειος πονοκέφαλος εμφανίζεται ως πίεση στην μία πλευρά του προσώπου, πίσω από τη μύτη ή πάνω από το ένα μάτι όταν έχετε μια μόλυνση των ρινικών οδών (ρινίτιδα) ή μπούκωμα.

Ασυνήθιστοι τύποι πονοκεφάλων

Ορισμένοι πονοκέφαλοι, ωστόσο, δεν είναι τόσο γνωστοί. Όταν εμφανίζεται ένας λιγότερο γνωστός πονοκέφαλος, τα συμπτώματά του μπορεί να σας μπερδέψουν ή και να σας τρομάξουν.

Πέντε άλλοι ασυνήθιστοι τύποι πονοκεφάλου που πρέπει να γνωρίζετε:

  1. Οργασμικός πονοκέφαλος. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν την ξαφνική εμφάνιση ενός έντονου πόνου στο κεφάλι λίγο πριν ή κατά τη στιγμή του σεξουαλικού οργασμού. Αν και συνήθως δεν εντοπίζεται κάποιο υποκείμενο πρόβλημα, θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας για να είστε σίγουροι.
  2. Πονοκέφαλος “παγοκόφτης”. Ξαφνικές, σύντομες και έντονες “σουβλιές” πόνου στο κεφάλι. Ο πονοκέφαλος παγοκόφτης είναι τόσο φευγαλέος που έχει τελειώσει πολύ πριν τεθεί σε ισχύ οποιοδήποτε αναλγητικό φάρμακο πάρετε. Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου επηρεάζει γενικά άτομα που υποφέρουν ήδη από ημικρανίες ή αθροιστικούς πονοκεφάλους.
  3. Νέος καθημερινός επίμονος πονοκέφαλος. Οι γιατροί αποκαλούν αυτόν τον πονοκέφαλο “νέο”, επειδή αναπτύσσεται σε ένα άτομο που δεν είχε προβλήματα με πονοκεφάλους στο παρελθόν. Η έναρξη είναι αρκετά ξαφνική που συχνά θα θυμάστε πότε ακριβώς ξεκίνησε. Είναι “καθημερινός” και “επίμονος” επειδή στη συνέχεια παραμένει επ’ αόριστον και μπορεί να μιμηθεί είτε την ημικρανία είτε τον πονοκέφαλο τάσης.
  4. Παροξυσμική ημικρανία. Όπως ο αθροιστικός πονοκέφαλος, έτσι και η παροξυσμική ημικρανία διαρκεί για λίγο. Αλλά οι περίοδοι είναι μικρότερες (10-30 λεπτά) και πιο συχνές (5-15 φορές την ημέρα). Η κατάσταση θεωρείται διαφορετική από την αθροιστική κεφαλαλγία, καθώς κάθε τύπος κεφαλαλγίας ανταποκρίνεται διαφορετικά σε διάφορα φάρμακα.
  5. Πονοκέφαλος του Σαββατοκύριακου. Αυτός συχνά προκαλείται από τα συμπτώματα απόσυρσης από την καφεΐνη, η οποία οδηγεί στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου αρχίζει συχνά 12-24 ώρες μετά την τελευταία γουλιά καφέ και είναι πιθανό να αναπτυχθεί τα Σαββατοκύριακα, όταν καθυστερείτε να πιείτε το πρώτο φλιτζάνι της ημέρας ή παραλείπετε εντελώς τον καφέ. Μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε αυτό το είδος πονοκεφάλου συγκρίνοντας την πρόσληψη καφεΐνης σας το Σαββατοκύριακο σε σχέση με την κατανάλωση που κάνετε τις καθημερινές.

Πηγή: harvard.edu