ΥΓΕΙΑ

Αυτές οι 8 συνήθειες "δωρίζουν" 6 χρόνια στην βιολογική μας ηλικία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όσοι τηρούν την λεγόμενη “Life’s Essential 8” λίστα μπορεί να επιβραδύνουν τη βιολογική τους γήρανση.

Αυτές οι 8 συνήθειες "δωρίζουν" 6 χρόνια στην βιολογική μας ηλικία
Bigstock

Συγκεκριμένα, μια μελέτη που θα παρουσιαστεί στο προσεχές συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 και 13 Νοεμβρίου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αναφέρει ότι η υψηλή καρδιαγγειακή υγεία, όπως ορίζεται από την λίστα Life's Essential 8, μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση έως και 6 χρόνια κατά μέσο όρο.

Θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, αλλά αυτά τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Η λίστα Life’s Essential 8 περιλαμβάνει τις εξής συνήθειες:

  1. καλός ύπνος
  2. αποχή από το κάπνισμα
  3. τακτική σωματική δραστηριότητα
  4. υγιεινή διατροφή
  5. διατήρηση ενός υγιούς βάρους
  6. υγιή επίπεδα σακχάρου
  7. υγιή επίπεδα χοληστερόλης
  8. διατήρηση της αρτηριακής πίεσης εντός φυσιολογικών ορίων

Η λίστα Life’s Essential 8 συνδέεται με πιο αργή βιολογική γήρανση

Ως μέτρο της καρδιαγγειακής υγείας, ομάδα των ερευνητών εξέτασε το κατά πόσον οι συμμετέχοντες στην έρευνα τηρούσαν την λίστα Life’s Essential 8. Οι οκτώ μετρήσεις υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο και μια σχετική κλίμακα εφαρμόστηκε για να τοποθετηθούν οι συμμετέχοντες σε κατηγορίες υψηλής, μέτριας ή χαμηλής καρδιαγγειακής υγείας.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τη διαδικασία βιολογικής γήρανσης, υπολογίζοντας τη φαινοτυπική ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη. Η φαινοτυπική ηλικία βασίζεται στη χρονολογική ηλικία συν τα αποτελέσματα εννέα αιματολογικών εξετάσεων που επιλέχθηκαν ως δείκτες μεταβολισμού, φλεγμονής και λειτουργίας οργάνων.

Για να προσδιοριστεί η φαινοτυπική επιτάχυνση της ηλικίας κάθε ατόμου, υπολογίστηκε η διαφορά μεταξύ της χρονολογικής και της φαινοτυπικής ηλικίας του για να διαπιστωθεί εάν γερνούσε πιο γρήγορα ή πιο αργά σε σχέση με τη χρονολογική του ηλικία.

Για τους 6.500 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • τα άτομα με υψηλή καρδιαγγειακή υγεία ήταν φυσιολογικά νεότερα από την ηλικία τους. Κατά μέσο όρο, η χρονολογική τους ηλικία ήταν 41 ετών, ενώ η βιολογική τους ηλικία ήταν μόλις 36
  • αντιθέτως, όσοι είχαν χαμηλή καρδιαγγειακή υγεία βρέθηκε να γερνούν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο: με μέση χρονολογική ηλικία 53 ετών, η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν 57

Η υψηλότερη βαθμολογία Life's Essential 8 (που σημαίνει ότι το άτομο είχε υψηλή καρδιαγγειακή υγεία) συνδέθηκε με βιολογική ηλικία που ήταν, κατά μέσο όρο, 6 χρόνια μικρότερη σε σύγκριση με τα άτομα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

Happy old couple sitting on sofa using digital tablet. Cheerful senior man and elderly woman relaxin

Τι είναι η βιολογική γήρανση

Ο δρ. Moshe Szyf, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη, είναι γενετιστής και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της HKG Epitherapeutics. Εξήγησε ότι, “η βιολογική γήρανση περιλαμβάνει τη σειρά φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν καθώς τα άτομα μεγαλώνουν”.

Σύμφωνα με τον δρ. Szyf, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, του μεταβολισμού, του καρδιαγγειακού συστήματος και του εγκεφάλου και ενδέχεται να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας:

“Πρόσφατες μελέτες δείχνουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ αυτών των αλλαγών και των επιγενετικών τροποποιήσεων, ιδιαίτερα των αλλοιώσεων μεθυλίωσης του DNA που εξαρτώνται από την ηλικία. Η μεθυλίωση του DNA συνεπάγεται χημικά σημάδια σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στο DNA μας, τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία των γονιδίων”.

Σύμφωνα με τον δρ. Szyf, οι αλλαγές στην κατανομή αυτών των σημαδιών μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων και κατά συνέπεια τη φυσιολογία των οργάνων.

Η διαδικασία της αλλαγής της μεθυλίωσης του DNA αναφέρεται συχνά ως “επιγενετικό ρολόι”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι, ενώ το τυπικό άτομο έχει διάρκεια ζωής περίπου 100 χρόνια, μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ατόμων:

“Αυτό το ρολόι μπορεί να χρησιμεύσει ως μια καλύτερη αντανάκλαση της κατάστασης της υγείας μας συγκριτικά με την ηλικία στην ταυτότητά μας. Ο ρυθμός με τον οποίο προχωρά αυτό το ρολόι μπορεί να είναι εν μέρει γενετικά κληρονομικός, αλλά είναι όλο και πιο προφανές ότι ο τρόπος ζωής, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι κοινωνικές επιρροές μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ρυθμό της γήρανσης”.

Πώς επιβραδύνεται η βιολογική γήρανση αν ακολουθείτε τα Life’s Essential 8

“Οι 8 αρχές στην λίστα αυτή πιστεύεται ότι επηρεάζουν τον προγραμματισμό των γονιδίων, πιθανότατα μέσω επιγενετικών μηχανισμών”, συνέχισε ο δρ. Syzf. “Αυτές οι συνήθειες συνδέονται με τα ρυθμιστικά κυκλώματα που αλλάζουν με την ηλικία, στέλνοντας κρίσιμα σήματα που μπορούν να επαναφέρουν τον επιγενετικό μας προγραμματισμό σε μια πιο νεανική κατάσταση”.

Ο δρ. Syzf εξήγησε ότι υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή, ο ύπνος και η άσκηση μπορούν όλοι να τροποποιήσουν αυτόν τον επιγενετικό μας προγραμματισμό.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν είναι γνωστό ακριβώς ποιος είναι ο μηχανισμός με τον οποίο αυτές οι συνήθειες επηρεάζουν τη μεθυλίωση του DNA και άλλες επιγενετικές διεργασίες.

“Αυτή η περιοχή παραμένει ένα συναρπαστικό και ενεργό πεδίο έρευνας”, κατέληξε.

Πηγή: healthline.com