ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Οι επιπτώσεις στο βιολογικό ρολόι και τη ρύθμιση της γλυκόζης

Σινάνη Αικατερίνη

Το βάρος επηρεάζει το πώς και το πότε το σώμα καίει θερμίδες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Παχυσαρκία: Οι επιπτώσεις στο βιολογικό ρολόι και τη ρύθμιση της γλυκόζης

Μελέτη του Πανεπιστημίου Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν υγιές βάρος χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δραστήριοι και τρώνε, ενώ οι παχύσαρκοι καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι περισσότεροι κοιμούνται.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι παχύσαρκοι έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, σημάδι ότι το σώμα κουράζεται περισσότερο για να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε πόσο δραματικά διέφερε ο χρόνος κατά τον οποίο το σώμα των παχύσαρκων ανθρώπων καταναλώνει ενέργεια», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Andrew McHill, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Νοσηλευτικής του του πανεπιστημίου. «Δεν ξέρουμε όμως γιατί συμβαίνει αυτό. Οι λιγότερες καύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην παχυσαρκία ή θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα της παχυσαρκίας».

Παχύσαρκοι θεωρούνται οι άνθρωποι με Δείκτη Μάζας Σώματος 30 ή περισσότερο. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2.

Οι υποχρεώσεις του ατόμου και το πότε κοιμάται, τρώει και ασκείται, μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του.

Κάθε 24 ώρες, οι άνθρωποι βιώνουν πολυάριθμες αλλαγές που προκαλούνται από το εσωτερικό ρολόι του ανθρώπινου σώματος.

Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν φυσιολογικά σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες του οργανισμού σε κάθε δεδομένη ώρα.

Οι ερευνητές επικεντρώνουν τη μελέτη τους στο πώς οι κιρκάδιοι ρυθμοί και ο ύπνος επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα.

Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η κακή ευθυγράμμιση του κιρκάδιου ρυθμού επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη ρύθμιση της γλυκόζης, σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν κυρίως άνθρωποι με υγιές βάρος.

Μελετήθηκαν συνολικά 30 άτομα, τα οποία παρέμειναν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο κιρκαδικό ερευνητικό εργαστήριο για έξι ημέρες. Η μελέτη ακολούθησε ένα αυστηρό κιρκαδικό ερευνητικό πρωτόκολλο που περιλάμβανε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο ώστε οι συμμετέχοντες να είναι ξύπνιοι και να κοιμούνται διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μετά από κάθε περίοδο ύπνου, οι εθελοντές ξυπνούσαν για να φάνε και να συμμετάσχουν σε ποικίλα τεστ για την υπόλοιπη ώρα κάθε ημέρας.

Στη διάρκεια ενός τεστ οι συμμετέχοντες ασκούνταν ενώ φορούσαν μια μάσκα που ήταν συνδεδεμένη με ένα μηχάνημα που ονομάζεται έμμεσο θερμιδόμετρο, το οποίο μετρά το εκπνεόμενο διοξείδιο του άνθρακα και βοηθά στην εκτίμηση της χρήσης ενέργειας.

Συλλέχθηκαν επίσης δείγματα αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης σε απόκριση στο ίδιο γεύμα κατανάλωναν κατά τη διάρκεια κάθε ημέρας.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να μελετήσουν τις διατροφικές συνήθειες και την πείνα σε άτομα που είναι παχύσαρκα, καθώς και σε άτομα που έχουν υγιές βάρος.

Η νέα μελέτη αποτελεί τη συνέχεια μελέτης του 2013, η οποία διαπίστωσε ότι τα κιρκάδια ρολόγια αυξάνουν φυσικά την επιθυμία για φαγητό τη νύχτα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Obesity.