ΥΓΕΙΑ

Μετεγχειρητική κολπική μαρμαρυγή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και θανάτου

Σινάνη Αικατερίνη

Ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, γνωστός ως κολπική μαρμαρυγή, είναι κοινό σύμπτωμα μετά από μια καρδιοχειρουργική επέμβαση και οι γιατροί έχουν την τάση να τον θεωρούν παροδικό και αβλαβή.

Μετεγχειρητική κολπική μαρμαρυγή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και θανάτου

Όταν πρόκειται ωστόσο για χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης των βαλβίδων της καρδιάς, κάτι τέτοιο μπορεί να μην ισχύει.

Νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν μετά από μια τέτοια επέμβαση κολπική μαρμαρυγή, έχουν χειρότερη εξέλιξη και λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η μετεγχειρητική κολπική μαρμαρυγή είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Δρ. Whitney Fu, καθηγήτρια γενικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Η Fu και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 900 και πλέον ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις μιτροειδούς βαλβίδας μεταξύ 2011 και 2022. Η παρακολούθηση διήρκεσε σχεδόν πέντε μήνες.

Η μιτροειδής βαλβίδα συνδέει τον αριστερό κόλπο με την αριστερή κοιλία της καρδιάς.

Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε ιστορικό καρδιακών αρρυθμιών πριν από τη χειρουργική επέμβαση, αλλά το 39% εμφάνισαν αρρυθμία μετά την επέμβαση. Περίπου το 25% αυτών των ασθενών εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή εντός ενός μήνα από την επέμβαση.

Όσοι ανέπτυξαν μετεγχειρητική μαρμαρυγή είχαν υπερτριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν μόνιμη κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με όσους δεν εμφάνισαν αυτή τη μετεγχειρητική επιπλοκή, σημείωσαν οι ερευνητές.

Όσοι ανέπτυξαν μόνιμη κολπική μαρμαρυγή μετά την επέμβαση στη βαλβίδα, είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο νευρολογικής επιπλοκής, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συνολικά, ο κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης για όσους ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή, ήταν σχεδόν διπλάσιος από εκείνους των οποίων ο καρδιακός ρυθμός παρέμενε υγιής, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Βλέπουμε μια ισχυρή αρνητική επίδραση της μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής στο ποσοστό επιβίωσης, που επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενης έρευνας», δήλωσε η Fu.

«Το υψηλό ποσοστό κολπικής μαρμαρυγής μετά από χειρουργική επέμβαση βαλβίδας και οι πιθανές σοβαρές επιπτώσεις, πρέπει να ενθαρρύνουν τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας για τις αιτίες και την πρόληψη της μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής, καθώς και την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τη διαχείριση της πάθησης», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Δρ. Steven Bolling, καρδιοχειρουργός στο Κέντρο Καρδιαγγειακής Υγείας Frankel και καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery.