ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα συμπτώματα του κρυολογήματος επιδεινώνονται το βράδυ;

Σινάνη Αικατερίνη

Ο μέσος ενήλικας ταλαιπωρείται από δύο έως τέσσερα κρυολογήματα το χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία εκδηλώνονται κατά την περίοδο που έχουμε αρχίσει να διανύουμε.

Γιατί τα συμπτώματα του κρυολογήματος επιδεινώνονται το βράδυ;

Πολλοί διαπιστώνουν ότι η καταρροή, οι μυϊκοί πόνοι και ο πονόλαιμος χειροτερεύουν μετά τη δύση του ηλίου. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό.

Η βασική αιτία είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, δηλαδή το εσωτερικό ρολόι του σώματος.

Σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία είναι προγραμματισμένη να λειτουργεί με την πλήρη δυναμικότητά της σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και να επιβραδύνεται σε άλλες.

Για παράδειγμα, όταν ο ήλιος δύει και το σώμα αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου, ο εγκέφαλος απελευθερώνει λιγότερες ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη και στέλνει σήμα στο έντερο να επιβραδύνει τις πεπτικές διαδικασίες.

Κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού όμως, γίνονται πιο ενεργά. Αυτά τα κύτταρα έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως τους ιούς.

Η διαδικασία αυτή πυροδοτεί τη φλεγμονή ένα εξελικτικό εργαλείο που σκοτώνει τους ιούς, είναι όμως υπεύθυνο και για τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

«Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και φλεγμονή, η οποία καταλήγει να επιδεινώνει τα αναπνευστικά συμπτώματα τη νύχτα», δήλωσε στους New York Times ο Δρ. Diego Hijano, ειδικός παιδικών μολυσματικών παθήσεων στο νοσοκομείο St. Jude Children's Research Hospital.

Η πτώση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς η χημική ουσία καταστέλλει τη φλεγμονή.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα: τα συμπτώματα του βήχα και του κρυολογήματος επιδεινώνονται όταν είμαστε ξαπλωμένοι.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βλέννα αρχίζει να συσσωρεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού ένα πρόβλημα που οι γιατροί ονομάζουν οπισθορινική καταρροή.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η συσσώρευση βλέννας είναι λιγότερο ενοχλητική, επειδή η βαρύτητα βοηθά στην αποστράγγιση όταν είστε όρθιοι και κινείστε», λέει ο Δρ. Juan Chiriboga-Hurtado, ειδικός οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Keck Medicine.

Τέλος, η έλλειψη απόσπασης της προσοχής τη νύχτα, σας αναγκάζει να εστιάσετε στον ερεθιστικό βήχα.

Οι ειδικοί συνιστούν απλά πράγματα, όπως το να πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αραιώσετε τη βλέννα και να χρησιμοποιείτε φυσιολογικό όρο για τον καθαρισμό της μύτης.

Οι παστίλιες ή το σπρέι για το λαιμό με μενθόλη, δροσίζουν το λαιμό και καταπραΰνουν τον ερεθισμό.

«Δεν υπάρχει κανένα όφελος στην προσπάθεια καταστολής του βήχα, καθώς ο λόγος που βήχετε είναι επειδή το σώμα αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να απαλλαγεί από κάποια πηγή ερεθισμού», λένε οι ειδικοί.

Πηγή: Mail Online