ΥΓΕΙΑ

Τι επιπτώσεις έχει το να κοιμάστε μπρούμυτα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να επιβαρύνει τους ιστούς της σπονδυλικής στήλης και τελικά να οδηγήσει σε πόνο όταν ξυπνάτε.

Τι επιπτώσεις έχει το να κοιμάστε μπρούμυτα
Bigstock

Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να καταπονήσει τον αυχένα και το κάτω μέρος της πλάτης, γεγονός που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε πόνο σε αυτές τις περιοχές με την πάροδο του χρόνου.

Αντίθετα, ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε τη βέλτιστη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και να αποτρέψετε τον πόνο στον αυχένα ή την πλάτη είναι να κοιμάστε στο πλάι ή ανάσκελα.

Οι επιπτώσεις του ύπνου μπρούμυτα

Υπάρχουν και μερικά οφέλη από αυτήν τη στάση ύπνου. Έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας. Ωστόσο, τα οφέλη υστερούν έναντι των μειονεκτημάτων.

Πόνος στον αυχένα

Όταν κοιμάστε μπρούμυτα το κεφάλι σας πρέπει να γυρίζει προς την μία πλευρά. Αυτό δεν ευθυγραμμίζει το κεφάλι με τη σπονδυλική σας στήλη. Ο αυχένας συστρέφεται και αυτό προκαλεί πόνο μετά από κάποιο διάστημα. Εάν κοιμάστε τακτικά έτσι, η καταπόνηση και η ενόχληση στον αυχένα σας θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται.

Πόνος στην πλάτη

Δεδομένου ότι ο ύπνος μπρούμυτα διαταράσσει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης, καταπονούνται και οι ιστοί της περιοχής και αυτό τελικά οδηγεί σε πόνο.

Εάν επιλέξετε να κοιμάστε έτσι, μελέτες δείχνουν ότι ένα μαλακό στρώμα ή η χρήση ενός χοντρού μαξιλαριού μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στην πλάτη. Επιλέξτε ένα πιο λεπτό μαξιλάρι και ένα πιο σφιχτό στρώμα για να αποτρέψετε τον πόνο στην πλάτη.

Πίεση και κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης

Καθώς μεγαλώνετε, η σπονδυλική σας στήλη αρχίζει να χάνει την ευλυγισία της, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την πλάτη σας. Ο ύπνος στο πλάι θα σας είναι πιο άνετος και είναι επίσης καλύτερος για την αναπνοή, καθώς απαιτεί λιγότερη προσπάθεια σε αυτή τη θέση, σε σύγκριση με τον ύπνο μπρούμυτα.

Με την πάροδο του χρόνου, ο ύπνος μπρούμυτα συνεχίζει να καταπονεί τη σπονδυλική στήλη, γεγονός που αυξάνει την πίεση και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως η πλάτη και ο αυχένας.

Ρυτίδες προσώπου

Ο ύπνος μπρούμυτα έχει συνδεθεί με το σχηματισμό ρυτίδων στο πρόσωπο. Με την πάροδο του χρόνου, οι ρυτίδες ύπνου σχηματίζονται όταν το πρόσωπο πιέζεται σε μια επιφάνεια, όπως ένα μαξιλάρι, ενώ κοιμάστε. Για να αποτρέψετε τις ρυτίδες του προσώπου, δοκιμάστε να κοιμάστε ανάσκελα και όχι στο πλάι ή μπρούμυτα. Εάν είναι πολύ δύσκολο να αλλάξετε τη θέση ύπνου σας, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό μαξιλάρι που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στην πρόληψη των ρυτίδων.

Πώς να βελτιώσετε τον ύπνο μπρούμυτα

Δοκιμάστε να κάνετε αυτές τις προσαρμογές στο περιβάλλον και τη ρουτίνα ύπνου σας:

  • Χρησιμοποιήστε ένα λεπτό έως μεσαίο μαξιλάρι (πάχους περίπου 10 εκατοστών) κάτω από το κεφάλι σας ή δοκιμάστε να κοιμηθείτε χωρίς μαξιλάρι. Τα πιο λεπτά μαξιλάρια είναι προτιμότερα από τα πιο χοντρά μαξιλάρια, τα οποία μπορούν αυξήσουν την κλίση του αυχένα προς τα πάνω και να προκαλέσουν μεγαλύτερη πίεση.
  • Κοιμηθείτε σε ένα πιο σκληρό στρώμα για να παρέχετε μεγαλύτερη στήριξη στη σπονδυλική στήλη, τον αυχένα και την πλάτη σας σε αυτήν τη θέση.
  • Κάντε διατάσεις μετά το πρωινό ξύπνημα. Θα βοηθήσουν στη βελτίωση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και στην ανακούφιση από τον πόνο στην μέση.

Πηγή: health.com