ΥΓΕΙΑ

Γιατί ο καλός ύπνος μάς κάνει να αισθανόμαστε νεότεροι

Σινάνη Αικατερίνη

Ο καλός νυχτερινός ύπνος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χρόνια νεότεροι, ενώ ο κακός ύπνος να νιώθετε σαν γέρος, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Γιατί ο καλός ύπνος μάς κάνει να αισθανόμαστε νεότεροι

Όταν κοιμάστε καλά και αισθάνεστε σε εγρήγορση όταν ξυπνάτε, νιώθετε τέσσερα χρόνια νεότεροι από την πραγματική σας ηλικία, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αντίθετα, η υπερβολική υπνηλία κάνει ένα άτομο να αισθάνεται έξι χρόνια μεγαλύτερο από όσο είναι πραγματικά, δείχνουν τα ευρήματα.

«Αυτό σημαίνει ότι η μετάβαση από το αίσθημα της εγρήγορσης στην υπνηλία, προσθέτει 10 χρόνια στο πόσο ηλικιωμένος αισθάνεται κανείς», δήλωσε η ερευνήτρια Leonie Balter, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Οι ερευνητές μελέτησαν 429 άτομα ηλικίας 18 έως 70 ετών σχετικά με το πόσο μεγάλοι αισθάνονται, πόσο κοιμούνται και πόσο νυσταγμένοι νιώθουν.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι για κάθε νύχτα ανεπαρκούς ύπνου, οι άνθρωποι ένιωθαν περίπου τρεις μήνες μεγαλύτεροι από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

Με βάση αυτό, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα πείραμα για να εξετάσουν αν ο καλός ύπνος μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται νέος και σε εγρήγορση.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το να αισθάνεται κανείς νεότερος από την πραγματική του ηλικία σχετίζεται με καλύτερη υγεία και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ενώ υπάρχουν ακόμη και ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νέοι έχουν νεότερους εγκεφάλους, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Δεδομένου ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συνολική ευεξία, αποφασίσαμε να εξετάσουμε αν κρύβει κάποια μυστικά για τη διατήρηση της νεανικότητας», δήλωσε η Balter.

Στο πείραμα συμμετείχαν 186 άτομα ηλικίας 18 έως 46 ετών. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να περιορίσουν τον ύπνο σε μόλις τέσσερις ώρες για δύο νύχτες, ενώ σε άλλη χρονική στιγμή τους ζητήθηκε να κοιμηθούν εννέα ώρες για δύο νύχτες.

Μετά από δύο νύχτες ύπνου διάρκειας τεσσάρων ωρών, οι συμμετέχοντες ένιωθαν κατά μέσο όρο 4,4 χρόνια μεγαλύτεροι από ό,τι όταν κοιμόντουσαν επαρκώς, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η διαφύλαξη του ύπνου μας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της νεανικότητας. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προάγει έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής και να ενθαρρύνει συμπεριφορές που προάγουν την υγεία, καθώς τόσο το αίσθημα νεότητας όσο και η εγρήγορση είναι σημαντικά για το κίνητρό μας να είμαστε δραστήριοι» δήλωσε η Balter.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences.