ΥΓΕΙΑ

SOS: Πώς αντιμετωπίζεται η πνευμονική εμβολή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια πνευμονική εμβολή εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος (έμβολο) εισέρχεται σε μια πνευμονική αρτηρία και εμποδίζει την κανονική ροή του αίματος.

SOS: Πώς αντιμετωπίζεται η πνευμονική εμβολή
Bigstock

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο θρόμβος αίματος προέρχεται από μια βαθιά φλέβα στο πόδι (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) και απελευθερώνεται, φτάνοντας μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους πνεύμονες.

Όταν μια πνευμονική εμβολή εμποδίζει τη ροή του αίματος στους πνεύμονες, το επίπεδο οξυγόνου του σώματος πέφτει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Χωρίς έγκαιρη θεραπεία, η πνευμονική εμβολή μπορεί να προκαλέσει βλάβη οργάνων και θάνατο.

Πνευμονική εμβολή: Αντιμετώπιση

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για την αραίωση του αίματος ή την εξάλειψη του θρόμβου ανάλογα με τη σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος. Εάν τα φάρμακα είναι αναποτελεσματικά, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των απειλητικών για τη ζωή θρόμβων.

Τα περισσότερα άτομα με πνευμονική εμβολή χρειάζονται νοσηλεία και θα λάβουν πρώτες θεραπείες σε μονάδα εντατικής θεραπείας μέχρι να εξαφανιστεί ο θρόμβος.

Τα φάρμακα είναι οι θεραπείες πρώτης γραμμής για μια πνευμονική εμβολή:

Αντιπηκτικά

Η αντιπηκτική θεραπεία είναι η κύρια αντιμετώπιση για μια πνευμονική εμβολή. Τα αντιπηκτικά φάρμακα (αραιωτικά αίματος) δεν διαλύουν, αλλά εμποδίζουν τον θρόμβο του αίματος να γίνει μεγαλύτερος και τον σχηματισμό νέων θρόμβων.

Θα λάβετε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως ηπαρίνη ή ενοξαπαρίνη, στο νοσοκομείο μέσω ενδοφλέβιας (IV) έγχυσης ή ένεσης. Μόλις φύγετε από το νοσοκομείο, θα λάβετε από του στόματος αραιωτικά αίματος για τουλάχιστον τρεις μήνες. Μερικοί ασθενείς παίρνουν αραιωτικά αίματος επ' αόριστον για να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων θρόμβων. Τα πιο κοινά από του στόματος αραιωτικά χάπια αίματος περιλαμβάνουν τη βαρφαρίνη, το rivaroxaban και το dabigatran.

Θρομβολυτικά

Τα φάρμακα που καταστρέφουν τους θρόμβους, γνωστά ως θρομβολυτικά, βοηθούν στη διάσπαση και τη διάλυση μεγάλων θρόμβων αίματος. Αυτά τα φάρμακα δρουν ενεργοποιώντας τα ένζυμα που διασπούν τις ίνες (πρωτεΐνες) που σχηματίζουν θρόμβους αίματος. Χορηγούνται ενδοφλεβίως σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα και υψηλό κίνδυνο επιπλοκών. Λειτουργούν γρήγορα για να αποκαταστήσουν την κανονική ροή του αίματος στους πνεύμονες. Τα πιο κοινά φάρμακα κατά της θρόμβωσης περιλαμβάνουν την αλτεπλάση, τη στρεπτοκινάση και την ουροκινάση.

Χειρουργικές επεμβάσεις:

Η χειρουργική επέμβαση και άλλες εξειδικευμένες διαδικασίες είναι μερικές φορές απαραίτητες όταν η φαρμακευτική αγωγή είναι αναποτελεσματική ή για άτομα με μεγάλους, απειλητικούς για τη ζωή θρόμβους αίματος. Αυτές οι διαδικασίες αφαιρούν ή διαλύουν μηχανικά τον θρόμβο ή χρησιμοποιούν καθετήρες για την παροχή φαρμάκων που καταστρέφουν τους θρόμβους απευθείας στο σημείο της απόφραξης.

Εμβολεκτομή κατευθυνόμενη από καθετήρα

Η κατευθυνόμενη από καθετήρα εμβολεκτομή (θρομβολεκτομή) χρησιμοποιεί έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα) για να φτάσει στην προσβεβλημένη πνευμονική αρτηρία και να διαλύσει/διασπάσει τον θρόμβο αίματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στη βουβωνική χώρα ή τον λαιμό και οδηγεί τον καθετήρα στον θρόμβο αίματος. Μπορεί επίσης να εισάγει ένα εργαλείο στο σωληνάριο για να σπάσει με μη αυτόματο τρόπο τον θρόμβο αίματος, να τον αναρροφήσει ή να εγχύσει επιτόπου φάρμακα που καταστρέφουν τους θρόμβους.

Χειρουργική εμβολεκτομή

Αυτή η διαδικασία συνήθως εκτελείται μόνο σε απειλητικά για τη ζωή σενάρια, όταν μια μαζική πνευμονική εμβολή προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, όπως επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση ή σηπτικό σοκ. Είναι μια επεμβατική διαδικασία που συνοδεύεται από τους ίδιους κινδύνους με την επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός κάνει μια τομή (τομή) στο στήθος για να αποκτήσει πρόσβαση στην προσβεβλημένη πνευμονική αρτηρία. Στη συνέχεια αφαιρεί προσεκτικά τον θρόμβο από την αρτηρία χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία.

Φίλτρο κοίλης φλεβας

Ένα φίλτρο κοίλης φλέβας (φίλτρο IVC) είναι μια μικρή, μεταλλική συσκευή που τοποθετείται στην κάτω κοίλη φλέβα: την μεγάλη φλέβα στην κοιλιά που μεταφέρει το αίμα από το κάτω μέρος του σώματος στην καρδιά. Το φίλτρο παγιδεύει θρόμβους αίματος που ταξιδεύουν από το κάτω μέρος του σώματος και τους εμποδίζει να φτάσουν στους πνεύμονες, όπου μπορούν να προκαλέσουν πνευμονική εμβολή. Άτομα που δεν είναι καλοί υποψήφιοι για αραιωτικά αίματος (αντιπηκτικά) μπορεί να κάνουν IVC για να αποτρέψουν μελλοντική πνευμονική εμβολή.

Διαβίωση και διαχείριση μετά από πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή είναι απειλητική για τη ζωή. Δυστυχώς, περίπου το 12% των ανθρώπων πεθαίνουν από αυτήν. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τα περισσότερα άτομα με πνευμονική εμβολή αναρρώνουν. Στη συνέχεια ζουν με αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άλλη κρίση στο μέλλον. Γενικά, περίπου το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων θα έχει υποτροπή εντός δέκα ετών.

Η τήρηση του θεραπευτικού σας σχεδίου και η λήψη των φαρμάκων σας όπως σας έχουν συνταγογραφηθεί, είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας πνευμονικής εμβολής. Η εξάσκηση υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά, η τακτική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος, μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ή να αποτρέψουν την εμφάνιση θρόμβων αίματος.

Πηγή: health.com