ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το μπρόκολο συνδέεται με το εγκεφαλικό

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια τριετής μελέτη από το Ινστιτούτο Ερευνών Καρδιάς της Αυστραλίας, η πρώτη στο είδος της παγκοσμίως, διαπίστωσε ότι το μπρόκολο θα μπορούσε να αποτρέψει και να θεραπεύσει το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πώς το μπρόκολο συνδέεται με το εγκεφαλικό
Bigstock

Σε προκλινικές δοκιμές, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό επιβλαβών θρόμβων αίματος, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε εγκεφαλικό. Μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την απόδοση των φαρμάκων που καταστρέφουν αυτούς τους θρόμβους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Central Science.

Περίπου το 85% των εγκεφαλικών προκαλούνται από τον σχηματισμό ενός επιβλαβούς θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Xuyu (Johnny) Liu είπε ότι αυτή η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα σώσουν ζωές:

“Αφότου ένας ασθενής υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, υποβάλλεται σε θεραπεία με tPA, έναν τύπο φαρμάκου για την εξάλειψη του θρόμβου και για την επιβράδυνση της βλάβης στον εγκέφαλο. Δυστυχώς, αυτή η θεραπεία είναι επιτυχής μόνο στο 20% των περιπτώσεων.

Αυτό που βρήκαμε είναι ότι το ποσοστό επιτυχίας του tPA αυξάνεται στο 60% όταν το φάρμακο χορηγείται μαζί με με μια ένωση που προέρχεται από το μπρόκολο. Είναι συναρπαστικό, ότι αυτή η φυσική ένωση δεν προκαλεί σημάδια αιμορραγίας, κάτι που είναι μια κοινή παρενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε νέες θεραπείες για το ισχαιμικό εγκεφαλικό με ένα φάρμακο που θα έχει βάση το μπρόκολο μαζί το tPA, πριν καν ο ασθενής φτάσει στο νοσοκομείο”.

Η αρχική δοκιμή έδειξε επίσης ότι μόλις χορηγήθηκε αυτή η ουσία από το μπρόκολο, ήταν επίσης σε θέση να επιβραδύνει την εμφάνιση ενός εγκεφαλικού:

“Η ένωση του μπρόκολου δεν είναι μόνο αποτελεσματική στη βελτίωση της απόδοσης των φαρμάκων που καταστρέφουν θρόμβους μετά από εγκεφαλικό, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως προληπτικός παράγοντας για ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού”, είπε ο δρ. Liu.

Η ανακάλυψη αυτή για το μπρόκολο και το εγκεφαλικό ήταν έργο της 25χρονης διδακτορικής φοιτήτριας, Ivy Guan, η οποία εργάζεται στην ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση του δρ. Liu.

Η Guan είπε ότι πρόκειται για μια ανακάλυψη που έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά στη θεραπεία για εγκεφαλικό επεισόδιο:

“Αρχικά με προσέλκυσε αυτό το έργο επειδή έχω έντονο ενδιαφέρον για τη χρήση φυσικών προϊόντων ως φάρμακα. Πολλές έρευνες που κάνω είναι πολύ περιορισμένες στο εργαστήριο, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να κυκλοφορήσει στον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους στην κανονική, καθημερινή τους ζωή”.

Η ερευνητική ομάδα στρέφει τώρα την προσοχή της στις κλινικές δοκιμές, με την πιθανή καινούργια προληπτική και αντιπηκτική θεραπεία για το εγκεφαλικό να είναι διαθέσιμη σε τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Ο δρ. Liu πιστεύει ότι το φάρμακο μπορεί να έχει ευρύτερη χρήση σε ασθένειες όπου η πήξη του αίματος (θρόμβωση) παίζει ρόλο:

"Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που απομονώσαμε μια φυσική ένωση που μπορεί να έχει τεράστια ευεργετικά αποτελέσματα. Οι μελέτες μας θα συνεχίσουν να διερευνούν το πώς οι καθαρές ενώσεις από λαχανικά μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στις θεραπείες ασθενειών. Ήδη έχουμε ανακαλύψει μια άλλη ένωση από ένα διαφορετικό λαχανικό που φαίνεται πολλά υποσχόμενη σε θρομβωτικές ασθένειες”, είπε ο δρ. Liu.

Πηγή: medicalxpress.com