ΥΓΕΙΑ

Η χρόνια νεφρική νόσος ξεκινάει από την εφηβεία: Ο κρίσιμος δείκτης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους κατά την εφηβεία συμβάλλει σημαντικά στην μελλοντική ευημερία ενός ατόμου.

Η χρόνια νεφρική νόσος ξεκινάει από την εφηβεία: Ο κρίσιμος δείκτης
Bigstock

Η εφηβική παχυσαρκία συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης χρόνιας νεφρικής νόσου πριν από την ηλικία των 30 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά είναι κατεστραμμένα και καταλήγουν σε εξασθενημένη λειτουργία. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ένας στους επτά ενήλικες στις ΗΠΑ πάσχει από την πάθηση. Είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στη χώρα.

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα γενικότερα και όχι μόνο στις ΗΠΑ, όπου επηρεάζει περίπου το 22,2% των εφήβων. Ένας έφηβος θεωρείται παχύσαρκος όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) του ατόμου είναι ίσος ή υπερβαίνει το 95% του εύρους του ΔΜΣ που καθορίζεται για την ηλικία και το φύλο του. Ο ΔΜΣ είναι μια μέτρηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος.

Στην τελευταία μελέτη, ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και το Ιατρικό Κέντρο Sheba Tel HaShomer επεσήμαναν τη σημασία της διατήρησης του ΔΜΣ των εφήβων σε χαμηλά επίπεδα για τη διαχείριση του κινδύνου χρόνιας νεφρικής νόσου.

Η ομάδα παρατήρησε ότι ο κίνδυνος νεφρικής νόσου είναι υψηλός ακόμη και για εκείνους τους φαινομενικά υγιείς έφηβους με υψηλό φυσιολογικό ΔΜΣ. Τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Jama Pediatrics.

“Η σοβαρή παχυσαρκία ενέχει τον υψηλότερο κίνδυνο, αλλά ακόμη και η ήπια παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος συμβάλλουν σημαντικά σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες”, έγραψαν οι ερευνητές.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 593.660 Ισραηλινούς εφήβους μεταξύ 16 και 20 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ιατρικές αξιολογήσεις για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 1.963 έφηβοι (0,3%) εμφάνισαν πρώιμη χρόνια νεφρική νόσο μετά από κατά μέσο όρο 13,4 χρόνια.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου αυξήθηκε περισσότερο με τη σοβαρή παχυσαρκία, ακολουθούμενη από την ήπια παχυσαρκία και εκείνους με υψηλό φυσιολογικό ΔΜΣ κατά την εφηβεία, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

“Αυτά τα ευρήματα είναι προάγγελος του δυνητικά αποτρέψιμου, αλλά αυξανόμενου κινδύνου ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου και επακόλουθης καρδιαγγειακής νόσου”, έγραψαν οι ερευνητές.

Πηγή: medicaldaily.com