ΥΓΕΙΑ

Αυξημένη χοληστερίνη μετά τις γιορτές; 4 τρόποι για να τη μειώσετε

Σινάνη Αικατερίνη

Οι περισσότεροι το παρακάνουμε με το φαγητό κατά την περίοδο των γιορτών, ενώ σπάνια σηκωνόμαστε από τον καναπέ.

Αυξημένη χοληστερίνη μετά τις γιορτές; 4 τρόποι για να τη μειώσετε

Ένας ειδικός σε εργαστηριακές εξετάσεις, αποκαλύπτει τέσσερις ρεαλιστικές αποφάσεις για το νέο έτος που θα μας βοηθήσουν να επανέλθουμε στην προηγούμενη φυσική μας κατάσταση μετά τις κραιπάλες της εορταστικής περιόδου.

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι η κακή χοληστερόλη (LDL), η οποία προκαλεί απόφραξη των αρτηριών, αυξάνεται κατά 20% τις ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Αυτό οφείλεται στην ποσότητα των πλούσιων σε λιπαρά τροφών που τρώμε κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Ο Δρ. Avinash Hari Narayanan, επικεφαλής στο London Medical Laboratory, λέει: «Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εντόπισαν σε πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.500 άνθρωποι, αυτή την αύξηση μετά τα Χριστούγεννα. Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος να έχει κανείς αυξημένη χοληστερόλη, είναι έξι φορές υψηλότερος μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η έρευνα υποδηλώνει ωστόσο, ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μετά τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι προσωρινά και με την κατάλληλη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση μπορούν να επανέλθουν. Τα ευρήματα αυτά αντικατοπτρίζονται στις εξετάσεις χοληστερόλης του London Medical Laboratory, οι οποίες κατέγραψαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στα τέλη Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο σε σύγκριση με άλλες περιόδους του έτους. Τα καλά νέα είναι ότι τέσσερις σημαντικές αποφάσεις για το νέο έτος, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους όχι μόνο να αντιστρέψουν τη ζημιά αλλά και να βελτιώσουν πραγματικά την υγεία τους. Αυτό ισχύει, ιδιαίτερα αν γίνεται σε συνδυασμό με απλές εξετάσεις αίματος, οι οποίες μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο ελέγχοντας βασικούς βιοδείκτες».

Χάστε βάρος και διατηρήστε το

Η απώλεια μόλις του 5% του σωματικού μας βάρους μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εκτός από την υγιεινή διατροφή και την άσκηση, είναι σημαντικό να εξετάζετε τους δείκτες καρδιακής υγείας. Αυτοί περιλαμβάνουν τα επίπεδα φλεγμονής και σακχάρου στο αίμα.

Επιστροφή σε πιο υγιεινά τρόφιμα

Η καλή υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με το να τρώμε λιγότερο, αλλά και με το να τρώμε τις κατάλληλες τροφές. Ο Ιανουάριος είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψετε σε πιο υγιεινά τρόφιμα. Τα φρούτα και τα λαχανικά ειδικότερα, είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες και αποτελούν καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων. Όσον αφορά τη μείωση της χοληστερόλης, υπάρχουν ακόμη και αλείμματα και γιαούρτια που περιέχουν ουσίες φυτικής προέλευσης, στερόλες και στανόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης. Εκτός από μια πιο υγιεινή διατροφή, κάντε εξέταση χοληστερόλης, η οποία μπορεί να αποκαλύψει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Σηκωθείτε από τον καναπέ

Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να πηγαίνουμε κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Μπορούμε όμως να πάρουμε αποφάσεις που θα τις τηρήσουμε εύκολα, όπως το να καθόμαστε λιγότερο και να περπατάμε περισσότερο. Το να παρκάρουμε το αυτοκίνητο πιο μακριά προκειμένου να περπατάμε μέχρι τον προορισμό μας ή να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, είναι κάποιοι από αυτούς. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ έδειξε ότι αν ανεβαίνουμε τρεις φορές την ημέρα τις σκάλες επί 20 δευτερόλεπτά κάθε φορά, θα βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση σε μόλις έξι εβδομάδες.

Διατηρήστε το μέτρο

Αν κάποιος έχει χρόνια να γυμναστεί, δεν είναι ρεαλιστικό να δηλώσει συμμετοχή στον Μαραθώνιο. Η παρακολούθηση της πορείας μας, μάς δίνει κίνητρα. Αν ο στόχος είναι να είμαστε πιο δραστήριοι, ένας φορητός ανιχνευτής φυσικής κατάστασης μπορεί να βοηθήσει.