ΥΓΕΙΑ

Ημικρανίες: Ο σοβαρός κίνδυνος για τους ηλικιωμένους

Σινάνη Αικατερίνη

Οι ημικρανίες δεν είναι μόνο εξαιρετικά επώδυνες, αλλά φαίνεται επίσης να αποτελούν κίνδυνο για τους ηλικιωμένους οδηγούς, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Ημικρανίες: Ο σοβαρός κίνδυνος για τους ηλικιωμένους

Ειδικότερα, οι ηλικιωμένοι οδηγοί που διαγνώστηκαν πρόσφατα με ημικρανίες, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Οι ημικρανίες επηρεάζουν πάνω από το 7% των Αμερικανών ηλικίας άνω των 60 ετών», σημείωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Carolyn DiGuiseppi, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

«Ο πληθυσμός των ΗΠΑ γερνάει, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι οδηγοί μπορεί να δουν την ικανότητά τους να οδηγούν να επηρεάζεται από συμπτώματα ημικρανίας που δεν είχαν βιώσει κατά το παρελθόν. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπνηλία, μειωμένη συγκέντρωση, ζάλη, εξουθενωτικό πόνο στο κεφάλι και άλλα», πρόσθεσε η DiGuiseppi.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 2.500 οδηγούς ηλικίας 65 έως 79 ετών σε πέντε τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια προηγούμενη διάγνωση ημικρανίας δεν φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο ένας οδηγός να εμπλακεί σε ατύχημα, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Μια νέα διάγνωση ημικρανίας όμως, συνδέθηκε με τριπλάσια αύξηση του κινδύνου ατυχήματος εντός ενός έτους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται για τις ημικρανίες δεν φαίνεται να επηρεάζουν ούτε τον κίνδυνο ατυχήματος ούτε τις οδηγικές συνήθειες, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια των ηλικιωμένων ασθενών που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», δήλωσε η DiGuiseppi.

«Οι ασθενείς με νέα διάγνωση ημικρανίας θα ωφεληθούν από τη συζήτηση με τους γιατρούς για την ασφάλεια της οδήγησης, συμπεριλαμβανομένης της ιδιαίτερης προσοχής σε άλλους κινδύνους, όπως η απόσπαση της προσοχής από την οδήγηση, το αλκοόλ, η φαρμακευτική αγωγή και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την οδήγηση».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society.