ΥΓΕΙΑ

Τι ρόλο παίζει ο θηλασμός στην μελλοντική παιδική παχυσαρκία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα μωρά που θηλάζουν κατά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους έχουν χαμηλότερο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τι ρόλο παίζει ο θηλασμός στην μελλοντική παιδική παχυσαρκία
Bigstock

Επιπλέον, όσο περισσότερο το θηλάζει η μητέρα, τόσο πιο πιθανό είναι το βρέφος να αποφύγει την παχυσαρκία ως παιδί, ειδικά αν η ίδια έχει επιπλέον κιλά, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

“Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι κάθε επιπλέον μήνας θηλασμού, είτε σε σταθερή ποσότητα (σε συνδυασμό με φόρμουλα), είτε αποκλειστικά, μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερο βάρος αργότερα στην παιδική ηλικία, ειδικά για μητέρες που είχαν παχυσαρκία πριν από την εγκυμοσύνη”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Gayle Shipp, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Michigan State.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός μπορεί να προστατεύει τα παιδιά από χρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας. Αλλά η σχέση δεν είχε μελετηθεί πολύ σε γυναίκες που είναι και οι ίδιες παχύσαρκες, σημείωσαν οι ερευνητές.

Για την μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν μετρήσεις δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από περισσότερα από 8.100 ζεύγη μητέρων και παιδιών σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο.

Οι μετρήσεις ΔΜΣ που ελήφθησαν για τα παιδιά σε ηλικία 2 και 6 ετών συγκρίθηκαν τόσο με τον ΔΜΣ της μητέρας τους πριν από την εγκυμοσύνη, όσο και με το αν και κατά πόσο θήλασαν ως βρέφη.

Διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον μήνας μια μητέρα θηλάζει σε οποιοδήποτε βαθμό το μωρό της συσχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο ΔΜΣ του παιδιού, ιδιαίτερα για τις μητέρες που ήταν ήδη υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν από την εγκυμοσύνη τους.

Το προστατευτικό όφελος φάνηκε να είναι ακόμη πιο ισχυρό για τα παιδιά παχύσαρκων μαμάδων απ' ό,τι για εκείνα με απλά υπέρβαρες μητέρες, αναφέρουν ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.

“Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης ως ευκαιρία για να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν τον θηλασμό σε όλες τις γυναίκες, ειδικά σε εκείνες που έχουν παχυσαρκία”, δήλωσε η Shipp.

Πηγή: healthday.com