ΥΓΕΙΑ

Θηλασμός: Η συμβολή του στην πρόληψη της παχυσαρκίας ανεξάρτητα από το βάρος της μητέρας

Σινάνη Αικατερίνη

Τα μωρά που θηλάζουν κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Θηλασμός: Η συμβολή του στην πρόληψη της παχυσαρκίας ανεξάρτητα από το βάρος της μητέρας

Επιπλέον, όσο περισσότερο θηλάζει μια μαμά, τόσο πιθανότερο είναι το παιδί της να γίνει παχύσαρκο, ειδικά αν η ίδια έχει περιττά κιλά.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι κάθε επιπλέον μήνας θηλασμού, είτε σε σταθερή ποσότητα είτε αποκλειστικά, μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερο βάρος στην παιδική ηλικία, ειδικά για τις μητέρες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν από την εγκυμοσύνη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Gayle Shipp, επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός μπορεί να προστατεύει τα παιδιά από χρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, αλλά η σχέση αυτή δεν έχει μελετηθεί πολύ σε γυναίκες που είναι οι ίδιες παχύσαρκες, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν μετρήσεις του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από περισσότερα από 8.100 ζευγάρια μητέρων και παιδιών σε 21 περιοχές 16 πολιτειών στις ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο.

Οι μετρήσεις του ΔΜΣ των παιδιών σε ηλικία 2 και 6 ετών συγκρίθηκαν τόσο με τον ΔΜΣ της μητέρας τους πριν από την εγκυμοσύνη, όσο και με το πρότυπο του θηλασμού τους.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε επιπλέον μήνας θηλασμού ανεξαρτήτως ποσότητας γάλακτος, συσχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο ΔΜΣ του παιδιού, ιδίως για τις μητέρες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν από την εγκυμοσύνη.

Το προστατευτικό όφελος φάνηκε να είναι ακόμη ισχυρότερο για τα παιδιά των παχύσαρκων μητέρων από ό,τι για εκείνα των υπέρβαρων, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης ως ευκαιρία για να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν τον θηλασμό σε όλες τις γυναίκες, ιδίως στις παχύσαρκες», δήλωσε η Shipp.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.