ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στο πάγκρεας: Πόσο έχει αυξηθεί η πενταετής επιβίωση

Σινάνη Αικατερίνη

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι πάθηση γνωστή και ως «σιωπηλός δολοφόνος», επειδή συνήθως ανιχνεύεται μόνο σε μεταγενέστερα στάδια.

Καρκίνος στο πάγκρεας: Πόσο έχει αυξηθεί η πενταετής επιβίωση

Τα νέα όμως για τους ασθενείς είναι καλά: Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τoυς πάσχοντες έχει ανέλθει στο 13%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 2024 που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο από το 6% του ποσοστού πενταετούς επιβίωσης πριν από μια δεκαετία, σημείωσαν οι ειδικοί του Δικτύου Δράσης για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (PanCAN).

Η οργάνωση αποδίδει τη βελτίωση στην καλύτερη διάγνωση και διαχείριση των ασθενών με καρκίνο που δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από το πάγκρεας.

«Έχουμε διαπιστώσει καλύτερη διαχείριση των ατόμων που θεωρούνται υψηλού κινδύνου και καλύτερη επιβίωση όσων έχουν εντοπισμένη νόσο, πιθανότατα λόγω της αυξημένης χρήσης και της βελτίωσης των διαθέσιμων θεραπειών πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση», δήλωσε η Lynn Matrisian, επικεφαλής επιστημονική υπεύθυνη του Δικτύου PanCAN.

Όλα αυτά είναι «καλά νέα», δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του PanCAN Julie Fleshman. «Βλέπουμε περισσότερους ασθενείς να διαγιγνώσκονται σε πρώιμα στάδια και να ζουν περισσότερο» πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι τελευταίοι αριθμοί της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας προβλέπουν ότι περίπου 66.400 Αμερικανοί θα διαγνωστούν φέτος με καρκίνο του παγκρέατος, ενώ άλλοι 51.750 αναμένεται να πεθάνουν από την ασθένεια το 2024.

Και οι δύο αυτοί αριθμοί αντικατοπτρίζουν αύξηση των νέων περιπτώσεων και των θανάτων.

Έτσι, παρά την αύξηση της πενταετούς επιβίωσης, «δεν σημειώνεται αρκετή πρόοδος για τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με μεταστατική νόσο και πρέπει να συνεχίσουμε να βρίσκουμε καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε η Fleshman.

Ο καρκίνος του παγκρέατος φαίνεται επίσης να αυξάνεται μεταξύ των νεότερων γυναικών, σημείωσαν οι ερευνητές. Αυτό θα μπορούσε να συνδέεται με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και τις αλλαγές στα φυλετικά/εθνοτικά δημογραφικά χαρακτηριστικά.

«Οι ερευνητικές προτεραιότητες του δικτύου PanCAN είναι η εξεύρεση μιας στρατηγικής έγκαιρης ανίχνευσης και η επιτάχυνση των θεραπειών για τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος. Και είμαστε αφοσιωμένοι στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του παγκρέατος», δήλωσε η Matrisian.

Πηγή: Pancreatic Cancer Action Network