ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος σιελογόνων αδένων: Συμπτώματα που δεν πάει ο νους

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει κακοήθεις όγκους που επηρεάζουν τους σιελογόνους αδένες.

Καρκίνος σιελογόνων αδένων: Συμπτώματα που δεν πάει ο νους
Bigstock

Οι σιελογόνοι αδένες βρίσκονται στο στόμα και τον λαιμό. Παράγουν το σάλιο που βοηθά το πεπτικό σύστημα να αρχίσει να διασπά τα τρόφιμα.

Οι όγκοι των σιελογόνων αδένων μπορεί να είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί) ή κακοήθεις (καρκινικοί). Και οι δύο τύποι μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε από τους σιελογόνους αδένες σας.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων

Είναι σπάνιος καρκίνος. Μόνο το 1% των όγκων που προσβάλλουν το κεφάλι και τον λαιμό είναι καρκίνος του σιελογόνων αδένων. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι το βλεννοεπιδερμοειδές καρκίνωμα και το αδενοειδές κυστικό καρκίνωμα. Μαζί, αποτελούν το ήμισυ όλων των κακοηθών όγκων των σιελογόνων αδένων.

Ποιος είναι πιο πιθανό να εκδηλώσει καρκίνο των σιελογόνων αδένων

Οποιοσδήποτε μπορεί, αλλά είναι πιο συχνός στους άντρες. Έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε εάν:

  • Είστε 55 ετών και άνω
  • Καπνίζετε
  • Πίνετε συχνά αλκοόλ
  • Έχετε λάβει ακτινοθεραπεία στο κεφάλι ή τον λαιμό
  • Εργάζεστε σε ορισμένα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των υδραυλικών, της κατασκευής προϊόντων από καουτσούκ, της εξόρυξης αμιάντου και της δερματοποιίας

Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι σπάνιοι τύποι καρκίνου των σιελογόνων αδένων μπορεί να εμφανιστούν πιο συχνά σε άτομα με ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ιός Epstein-Barr και ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ωστόσο, αυτές οι λοιμώξεις δεν προκαλούν καρκίνο των σιελογόνων αδένων. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση της σύνδεσης.

Καρκίνος σιελογόνων αδένων: Αίτια

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι όγκοι μπορεί να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε σιελογόνο αδένα που βρίσκεται μέσα ή κοντά στο στόμα. Κατά κανόνα, εμφανίζονται στους τρεις κύριους σιελογόνους αδένες:

  • Παρωτιδικοί αδένες (μέσα σε κάθε μάγουλο)
  • Υπογνάθιοι αδένες (κάτω από το οστό της γνάθου)
  • Υπογλώσσιοι αδένες (κατά μήκος του δαπέδου του στόματος)

Οι περισσότεροι όγκοι σιελογόνων αδένων (τόσο κακοήθεις, όσο και καλοήθεις) ξεκινούν από τους παρωτιδικούς αδένες.

Ο καρκίνος σιελογόνων αδένων εμφανίζεται επίσης μέσα στους μικροσκοπικούς δευτερεύοντες σιελογόνους αδένες. Αυτοί βρίσκονται στον ουρανίσκο ή το δάπεδο του στόματος, στην επένδυση της γλώσσας και των χειλιών και στο εσωτερικό των μάγουλων, των κόλπων, της μύτης και του φάρυγγα. Οι όγκοι σπάνια σχηματίζονται σε δευτερεύοντες σιελογόνους αδένες, αλλά όταν συμβαίνει, οι περισσότεροι είναι κακοήθεις.

Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, κομμάτια αυτών των όγκων μπορούν να αποκολληθούν και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή του λεμφικού συστήματος. Ο καρκίνος που έχει κάνει μετάσταση είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τον καρκίνο που παραμένει στον σιελογόνο αδένα. Οι καρκίνοι των σιελογόνων αδένων μπορούν να κάνουν μετάσταση στους πνεύμονες, τα οστά και το ήπαρ.

Salivary-Glands

Καρκίνος σιελογόνων αδένων: Συμπτώματα

Ένας μικρός αριθμός ατόμων με καρκίνο των σιελογόνων αδένων δεν έχει συμπτώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος σιελογόνων αδένων προκαλεί ένα ανώδυνο εξόγκωμα σε έναν σιελογόνο αδένα.

Εάν έχετε κακοήθη όγκο σιελογόνων αδένων, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, τον λαιμό, τη γνάθο ή το στόμα
  • Επίμονος πόνος στο πρόσωπο, τον λαιμό, τη γνάθο ή το στόμα
  • Δυσκολία στο να ανοίξετε πλήρως το στόμα σας ή να μετακινήσετε τους μύες του προσώπου σας
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Αιμορραγία από το στόμα

Θεραπεύεται ο καρκίνος σιελογόνων αδένων;

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως εάν ο καρκίνος διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η πρόγνωση θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως:

  • Το μέγεθος του όγκου
  • Αν ο καρκίνος εξαπλώνεται
  • Αν ο καρκίνος έχει υποτροπιάσει
  • Ποιος σιελογόνος αδένας περιέχει τα καρκινικά κύτταρα
  • Πόσο μη φυσιολογικά εμφανίζονται τα καρκινικά κύτταρα στο μικροσκόπιο
  • Η συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς

Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης από καρκίνο των σιελογόνων αδένων

Τα ποσοστά επιβίωσης εξαρτώνται από τον τύπο του καρκίνου. Για παράδειγμα, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για βλεννοεπιδερμοειδές καρκίνωμα κυμαίνεται από 75% έως 90%. Η θέση του όγκου έχει επίσης σημασία. Εάν είναι μόνο στον σιελογόνο αδένα, το ποσοστό επιβίωσης είναι 94%, αλλά μειώνεται εάν εξαπλωθεί ο καρκίνος.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτά τα δεδομένα δεν λαμβάνουν υπόψη παράγοντες μοναδικούς για τον καθένα, όπως η συνολική υγεία, η ανταπόκριση στη θεραπεία κ.λπ.

Πηγή: clevelandclinic.org