ΥΓΕΙΑ

Αντιγριπικό εμβόλιο: Γιατί είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από καρδιακή νόσο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ως γνωστόν η γρίπη είναι ένας τύπος λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από έναν ιό και μεταδίδεται εύκολα.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Γιατί είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από καρδιακή νόσο
Bigstock

Εάν έχετε καρδιακή νόσο, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να προστατευθείτε από τη γρίπη. Οι επιπλοκές από τη γρίπη είναι πιο πιθανές σε άτομα με καρδιοπάθεια.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο γρίπης και τις επιπλοκές της, κάνοντας το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο. Αν και δεν μπορεί ποτέ να είναι 100% αποτελεσματικό, εξακολουθεί να είναι η καλύτερη άμυνά σας ενάντια στη γρίπη. Οι γιατροί το συστήνουν ως απαραίτητο για ηλικιωμένους και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καρδιακές παθήσεις.

Γιατί είναι σημαντικά τα εμβόλια για τη γρίπη για όσους πάσχουν από καρδιακή νόσο

Εάν έχετε καρδιακή νόσο, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε επιπλοκές από τη γρίπη, όπως:

  • Πνευμονία
  • Βρογχίτιδα
  • Πνευμονική ανεπάρκεια
  • Έμφραγμα

Η γρίπη μπορεί επίσης να επιδεινώσει την καρδιακή ανεπάρκεια, τον διαβήτη, το άσθμα ή άλλες καταστάσεις.

Διαρκείς έρευνες μελετούν τα οφέλη και τους κινδύνους των ετήσιων εμβολίων κατά της γρίπης σε άτομα με καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και καρδιακού θανάτου σε άτομα με καρδιακή νόσο. Χρειάζονται όμως περισσότερες μελέτες.

Είναι ασφαλές το αντιγριπικό εμβόλιο εάν έχω καρδιακή νόσο;

Τα εμβόλια γρίπης είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακή νόσο.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης σε μορφή ρινικού σπρέι δεν συνιστάται σε άτομα με καρδιακές παθήσεις ή σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Σε αντίθεση με το κλασικό εμβόλιο, εκείνο μέσω ρινικού σπρέι παρασκευάζεται με ζωντανό ιό.

Το αντιγριπικό εμβόλιο συνήθως χορηγείται στον άνω βραχίονα. Μερικοί παρουσιάζουν προσωρινές παρενέργειες, όπως ήπιο πόνο στο σημείο της ένεσης, μυϊκούς πόνους ή ήπιο πυρετό. Ένα είναι σίγουρο: ΔΕΝ γίνεται να κολλήσετε γρίπη από το αντιγριπικό εμβόλιο.

Πότε πρέπει να κάνω το εμβόλιο κατά της γρίπης

Είναι καλύτερο να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Ωστόσο, είναι ωφέλιμο ακόμα και αν το κάνετε τον Ιανουάριο ή μερικές φορές αργότερα.

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο. Τόσο η γρίπη όσο και η COVID-19 και ο RSV (επίσης λοιμώξεις του αναπνευστικού) υφίστανται ταυτόχρονα στην κοινότητα. Οι τρεις λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Το αντιγριπικό εμβόλιο θα μειώσει τα συμπτώματα που μπορεί να συγχέονται με εκείνα που προκαλούνται από την COVID-19 και τον RSV.

Εάν ζείτε ή φροντίζετε κάποιον που πάσχει από καρδιακή νόσο, θα πρέπει να κάνετε και εσείς πάντοτε το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο.

Πηγή: mayoclinic.org