ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο γρίπης: Είναι αργά για να το κάνετε τον Ιανουάριο;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι χειμερινοί μήνες έχουν μπει για τα καλά πλέον και οι θερμοκρασίες έχουν πέσει.

Εμβόλιο γρίπης: Είναι αργά για να το κάνετε τον Ιανουάριο;
Bigstock

Οι ανησυχίες για τις εποχικές ασθένειες, ιδιαίτερα τη γρίπη, είναι στο ζενίθ. Η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και να αποδειχτεί θανατηφόρα σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν δεν προσέχετε.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών του στη δημόσια υγεία. Ωστόσο, καθώς είμαστε ήδη στον Ιανουάριο, πολλοί αναρωτιούνται: Είναι πολύ αργά πλέον για να κάνω το αντιγριπικό εμβόλιο;

Η σημασία του εμβολίου κατά της γρίπης

Πριν εμβαθύνουμε στην αποτελεσματικότητα της λήψης του εμβόλιου κατά της γρίπης τον Ιανουάριο, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε γενικότερα τη σημασία του εμβολίου.

Ο ιός της γρίπης είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, προκαλώντας εκτεταμένες ασθένειες. Το αντιγριπικό εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τον ιό, μειώνοντας όχι μόνο την πιθανότητα μόλυνσης αλλά και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, εάν κάποιος κολλήσει γρίπη.

Αξίζει επίσης να θυμάστε, ότι με την αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων γενικότερα τον τελευταίο καιρό (γρίπη, COVID-19 και RSV) είναι σημαντικό να λάβετε προληπτικά μέτρα, όπως η αποφυγή συνωστισμού και η λήψη των απαραίτητων εμβολίων όπως το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Χρονισμός και αποτελεσματικότητα

Η ιδανική εποχή για να κάνετε αντιγριπικό εμβόλιο είναι συνήθως το φθινόπωρο (περίοδος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου), δηλαδή πριν κορυφωθεί η χειμωνιάτικη έξαρση της γρίπης. Ωστόσο, το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ευεργετικό ακόμη και τον Ιανουάριο.

Η δραστηριότητα της γρίπης συνεχίζεται τους χειμερινούς μήνες και το να εμβολιαστείτε έστω και αργότερα μέσα στην εποχή, είναι καλύτερο από το να μην εμβολιαστείτε καθόλου. Η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να αναπτυχθεί πλήρως, επομένως τα άτομα που κάνουν αντιγριπικό το εμβόλιο τον Ιανουάριο μπορούν να αποκτήσουν προστασία τόσο κατά την έξαρση (συνήθως Φεβρουάριος) όσο και κατά το τελευταίο μέρος της περιόδου της γρίπης.

Σημαντικό και για τη δημόσια υγεία

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν είναι μόνο προσωπική απόφαση αλλά και συλλογική προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας. Κάνοντας το εμβόλιο γρίπης, συμβάλλετε στην ανοσία της αγέλης, μειώνοντας τη συνολική μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη.

Εξαιρέσεις

Αν και ο Ιανουάριος δεν είναι αργά για να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο, υπάρχουν εξαιρέσεις. Μερικά άτομα μπορεί να έχουν ήδη προσβληθεί από τη γρίπη ή να έχουν εκτεθεί στον ιό, καθιστώντας τον εμβολιασμό λιγότερο αποτελεσματικό σε αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, που θα σας καθοδηγήσει με βάση τις ατομικές σας περιστάσεις.

Συμπερασματικά

Αν και η βέλτιστη περίοδος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο, δεν είναι πολύ αργά για να κάνετε εμβόλιο κατά της γρίπης τον Ιανουάριο.

Το εμβόλιο παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού της γρίπης και για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών του τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο κοινότητας. Καθώς η περίοδος της γρίπης συνεχίζεται, οφείλουμε όλοι να σταθμίσουμε τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού έναντι των κινδύνων της μη προστασίας.

Πηγή: tmb.ie