ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Γιατί αυξάνονται οι διαγνώσεις σε νεαρές γυναίκες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η αύξηση των καρκίνων του μαστού σε γυναίκες κάτω των 50 ετών έχει προβληματίσει τους ειδικούς, αλλά μια νέα μελέτη παρέχει μερικές νέες πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σταματήσει αυτή η τάση.

Καρκίνος μαστού: Γιατί αυξάνονται οι διαγνώσεις σε νεαρές γυναίκες
Bigstock

Η σταθερή αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του μαστού τις τελευταίες δύο δεκαετίες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους όγκους που τροφοδοτούνται από τη γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο. Είναι επίσημα γνωστοί ως όγκοι θετικοί σε υποδοχείς οιστρογόνων, όπως αναφέρουν οι ερευνητές σην σχετική τους δημοσίευση στο περιοδικό JAMA Network Open.

Επιπλέον, έχουν σημειωθεί ορισμένες μειώσεις σε συγκεκριμένους τύπους όγκων και σε συγκεκριμένες ομάδες γυναικών, παρατηρήσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν ενδείξεις για πιθανές στρατηγικές πρόληψης.

“Αυτή η έρευνα προσφέρει έναν τρόπο για να ξεκινήσει ο εντοπισμός των παραγόντων που οδηγούν αυτούς τους αυξανόμενους ρυθμούς, με στόχο την εύρεση τρόπων επιβράδυνσης ή αναστροφής τους. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό νεαρών γυναικών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού πρώιμης έναρξης, έτσι ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις για αξιολόγηση με κλινικές δοκιμές για να δούμε αν μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Adetunji Toriola, καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Πώς έγινε η έρευνα

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερες από 217.000 γυναίκες στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού τη χρονική περίοδο μεταξύ 2000 και 2019.

Το 2000, το ποσοστό καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών ηλικίας 20 έως 49 ετών ήταν περίπου 64 περιπτώσεις για κάθε 100.000 γυναίκες. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 16 ετών, αυτό το ποσοστό αυξήθηκε με αργό ρυθμό περίπου 0,24% ετησίως, φτάνοντας τις 66 διαγνώσεις ανά 100.000 έως το 2016.

Αλλά μετά το 2016, η τάση για τον καρκίνο του μαστού αυξήθηκε απότομα κατά 3,76% ετησίως. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 2019, το ποσοστό καρκίνου του μαστού στις νεαρές γυναίκες είχε φτάσει τις 74 περιπτώσεις ανά 100.000 γυναίκες.

“Για τις περισσότερες γυναίκες, ο τακτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού δεν ξεκινά πριν από την ηλικία των 40 ετών. Επομένως οι νεαρότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού τείνουν να έχουν όγκους μεταγενέστερου σταδίου, όταν η ασθένεια είναι πιο προχωρημένη και πιο δύσκολη στη θεραπεία”, σημείωσε ο δρ. Toriola.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θετικοί σε υποδοχείς οιστρογόνων όγκοι “εξηγούσαν” σχεδόν ολόκληρη την αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, οι καρκίνοι του μαστού που δεν εμπλέκουν τον υποδοχέα οιστρογόνου στην πραγματικότητα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών μελέτης.

“Πρέπει να καταλάβουμε τι οδηγεί στη συγκεκριμένη αύξηση των θετικών όγκων σε υποδοχείς οιστρογόνων. Ελπίζουμε επίσης να μάθουμε περισσότερα και από την μείωση των αρνητικών σε υποδοχέων οιστρογόνων όγκων. Εάν μπορούμε να καταλάβουμε τι μειώνει αυτό το ποσοστό, ίσως μπορούμε να το εφαρμόσουμε στις προσπάθειες μείωσης ή πρόληψης άλλων τύπων όγκων του μαστού”, είπε ο δρ. Toriola.

Φυλετικές διαφορές

  • Οι μαύρες γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού, ειδικά εκείνες των ηλικιών 20 έως 29 ετών.
  • Οι μαύρες γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας είχαν 53% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες της ίδιας ηλικίας, είπαν οι ερευνητές.
  • Οι μαύρες γυναίκες ηλικίας 30 έως 39 ετών διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο, αλλά είναι μόλις 15% μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες στην ίδια ηλικιακή ομάδα.
  • Στη συνέχεια, από τις ηλικίες 40 έως 49 ετών, το ποσοστό για τις μαύρες γυναίκες έπεσε κάτω από αυτό των λευκών γυναικών.
  • Οι Ισπανόφωνες γυναίκες είχαν το χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Ο δρ. Toriola είπε ότι η ερευνητική ομάδα αξιολογεί τον ιστό όγκου του μαστού από καρκινοπαθείς διαφορετικών ηλικιών και φυλών για να προσπαθήσει να καταλάβει γιατί οι νεαρές μαύρες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Καρκίνος μαστού: Σε ποια στάδια εντοπίζεται συνήθως

Σε άλλα αποτελέσματα, οι ερευνητές βρήκαν αύξηση των καρκίνων που διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 και 4, και μείωση στις διαγνώσεις στα στάδια 2 και 3.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι βελτιώσεις στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού και η καλύτερη επίγνωση των γενετικών κινδύνων καρκίνου έχουν οδηγήσει σε πιο έγκαιρη διάγνωση πολλών όγκων, είπε ο δρ. Toriola.

Ωστόσο, υποδηλώνει επίσης ότι όταν οι όγκοι πρώιμου σταδίου παραλείπονται σε νεότερες γυναίκες και δεν τείνουν να ανιχνεύονται έως ότου γίνουν προχωρημένοι, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τι ρόλο παίζει το πότε γεννήθηκε μια γυναίκα

Το πότε γεννήθηκε μια γυναίκα έπαιξε επίσης ρόλο στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Υπήρχε πάνω από 20% αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών που γεννήθηκαν το 1990, σε σύγκριση με εκείνες που γεννήθηκαν το 1955, δείχνουν τα αποτελέσματα.

“Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα προσφέρει ενδείξεις για στρατηγικές πρόληψης, που θα είναι αποτελεσματικές σε νεότερες γυναίκες, ειδικά τις νεαρές μαύρες γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού πριν από την ηλικία των 40 ετών”, κατέληξε ο δρ. Toriola.

Πηγή: healthday.com