ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λιναρόσπορος: Τι ρόλο παίζει στον καρκίνο του μαστού

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η δυνατότητα χειρισμού των μικροσκοπικών οργανισμών στο έντερό μας (μικροβίωμα) για την πρόληψη και τη θεραπεία χρόνιων προβλημάτων υγείας είναι ένα θέμα αυξανόμενου ενδιαφέροντος.

Λιναρόσπορος: Τι ρόλο παίζει στον καρκίνο του μαστού
Bigstock

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές επενέβησαν στο μικροβίωμα του εντέρου χρησιμοποιώντας λιναρόσπορο και διαπίστωσαν ότι θα μπορούσε να είναι ευεργετική τροφή στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Ο λιναρόσπορος είναι γνωστός για πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, ο έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης και η μείωση της φλεγμονής. Συχνά συνιστάται για διαβήτη, παχυσαρκία και πρήξιμο στα νεφρά σε άτομα με λύκο.

Ο λιναρόσπορος περιέχει φυτοοιστρογόνα που ονομάζονται λιγνάνες και επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ των μικροοργανισμών του εντέρου και την έκφραση των microRNA των μαστικών αδένων (miRNAs). Ορισμένοι από αυτούς τους miRNA ρυθμίζουν τα γονίδια που εμπλέκονται στον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τελευταία μελέτη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ASM.

“Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην τροποποίηση πολλών συστατικών της διατροφής μας και επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία”, δήλωσε η Jennifer Auchtung, από το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν, που συντόνισε την ερευνητική ανασκόπηση.

"Σε αυτήν την μελέτη, βρήκαμε συσχετίσεις μεταξύ διατροφής εμπλουτισμένης σε λιναρόσπορο, μικροβιώματος του εντέρου και του προφίλ των miRNA, που ρυθμίζουν πολλές οδούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου. Αυτή η προκαταρκτική μελέτη υποστηρίζει περαιτέρω έρευνα για τον ρόλο που παίζει το μικροβίωμα σε διατροφικές προσεγγίσεις για την μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με ασθένειες”, πρόσθεσε η ίδια.

“Κλειδί” οι λιγνάνες στον λιναρόσπορο

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι λιγνάνες (ενώσεις που σχετίζονται με τις ίνες που βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα όπως δημητριακά, ξηροί καρποί, σπόροι, λαχανικά και ποτά όπως τσάι, καφές ή κρασί) μείωσαν τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διατροφικών λιγνανών βρίσκονται στον λιναρόσπορο.

Αυτή η τελευταία μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις των λιγνανών του λιναρόσπορου στο μικροβίωμα νεαρών θηλυκών ποντικών. Οι ερευνητές τροφοδότησαν συστατικά λιγνάνης λιναρόσπορου σε θηλυκά ποντίκια για να δουν εάν τα προφίλ μικροβιώματος σχετίζονταν με την έκφραση miRNA στον μαστικό αδένα.

"Μία λιγνάνη ελαίου λιναρόσπορου απαιτεί μικροβιακή επεξεργασία για την απελευθέρωση βιοδραστικών μεταβολιτών (χημικών μικρών μορίων που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού και επηρεάζουν τη φυσιολογία και τις ασθένειες). Σε αυτήν την περίπτωση, έχουν αντικαρκινικά αποτελέσματα. Διαπιστώθηκε ότι το μικροβίωμα του εντέρου και οι miRNA του μαστικού αδένα σχετίζονται και ότι οι λιγνάνες του λιναρόσπορου τροποποιήαν αυτήν τη σχέση, ώστε να μην προκαλεί καρκίνο του μαστού”, έγραψαν οι ερευνητές.

“Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, τότε το μικροβίωμα του εντέρου γίνεται νέος στόχος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού μέσω διατροφικής παρέμβασης”, πρόσθεσε η εκ των συγγραφέων της μελέτης, Elena M. Comelli, από το πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Πηγή: medicaldaily.com