ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Πόσο αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης η τακτική μαστογραφία

Η τακτική, προληπτική (προσυμπτωματική) μαστογραφία, μπορεί να αποβεί σωτήρια για τις γυναίκες, καθώς μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Καρκίνος μαστού: Πόσο αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης η τακτική μαστογραφία

Η ανάλυση στοιχείων 37.000 και πλέον ασθενών, έδειξε ότι όσες δεν είχαν παραλείψει καμία μαστογραφία, μείωσαν κατά 72% τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 37.079 γυναίκες από τη Σουηδία. Όλες διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού την περίοδο 1992-2016. Οι 4.564 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος από την παράλειψη της μαστογραφίας. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που έκαναν με συνέπεια κάθε προγραμματισμένη μαστογραφία είχαν ποσοστό επιβίωσης άνω του 80%. Στην πραγματικότητα, κυμαινόταν μεταξύ 82,7% και 86,9%.

Ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης στις γυναίκες που δεν είχαν συμμετάσχει σε καμία προληπτική εξέταση κυμαινόταν από 59,1% έως 77,6%.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι οι γυναίκες που υποβλήθηκαν στις τελευταίες πέντε μαστογραφίες πριν από τη διάγνωση του καρκίνου τους, είχαν σχεδόν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο σε σύγκριση με όσες δεν είχαν υποβληθεί σε καμία μαστογραφία.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συμμόρφωση στις τακτικές μαστογραφίες βελτιώνει την επιβίωση των γυναικών στις οποίες διαγιγνώσκεται καρκίνος του μαστού.

Η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού πριν προκαλέσει συμπτώματα είναι κρίσιμη για την επιβίωση, λένε οι ειδικοί. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται προληπτική μαστογραφία σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) συνιστά στις γυναίκες να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο στις ηλικίες 45 έως 54 ετών και κάθε δεύτερο χρόνο από την ηλικία των 55 ετών και άνω.

Η παράλειψη έστω και μίας προγραμματισμένης μαστογραφίας μπορεί να οδηγήσει σε πιο προχωρημένη διάγνωση του καρκίνου, επηρεάζοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής (RSNA 2023).